Hormonske promene u trudnoći utiču na vaše grudi, tačnije na njihovu veličinu i oblik. Zbog toga je izuzetno važno kakav grudnjak nosite kako vas ne bi pritiskao i pravio nelagodu, a i kako ne bi pritiskao mlečne žlezde koje se već spremaju da proizvode mleko za vašu bebu.

Ono što je bitno jeste da grudnjak bude udoban, da je napravljen od prirodnih materijala i da nema šavove koji će vas iritirati. Naravno, u svakom tromesečju imamo drugačije promene, pa evo kakav grudnjak je potreban u kom:

Prvo tromesečje

Na samom početku trudnoće nećete primetiti velike promene. Može se dogoditi da osećate neprijatnost i vidite malo otoka, ali obično još uvek možete da nosite grudnjake koje ste i ranije nosile.

Drugo tromesečje

Već u drugom tromesečju možete primetiti da vam uobičajeni grudnjak smeta. Tada već razmislite o kupovini nekog udobnijeg, bez punjenja i žica, a koji lako može da se podesi u skladu sa rastom grudi.

grudi-žena.jpg
Shutterstock Grudi u trudnoći

Treće tromesečje

Ovo je vreme kada već treba da se posvetite kupovini grudnjaka koji ćete nositi sada, ali i posle porođaja. Nemojte da štedite, uložite u nešto udobno. Obratite pažnju i da ima jednostavno otkopčavanje, te da jednom rukom možete osloboditi dojke dok u drugoj ruci držite bebu koja je gladna.

Ono što je takođe važno jeste da je napravljen od pamuka, da je rastegljiv jer će se grudi nakon porođaja menjati, ali i da ima dobru potporu za leđa i široke bretele koje mogu dobro da drže težinu vaših grudi koja će se menjati.

Grudnjak, trudnica, grudi
Shutterstock Trudnica nosi praktičan grudnjak

(Yumama)