Devet meseci trudnoće i svi izazovi koji to prate nekako se preguraju jer je većina žena fokusirana na to da sve prođe dobro na porođaju. S druge strane, većina onih koje su već rađale slažu se da tek posle porođaja sledi niz neprijatnosti, samo se o njima slabije govori.

A pošto na njih malo ko upozorava jer se sve vrti oko porođaja, dobro je znati šta sve možemo da očekujemo:

Tvoje bradavice mogu krvariti

Bradavice će ti biti suve, popucaće i boleće te. Uz to, verovatno ćeš osećati strašne bolove kad tvoje dete odluči sisati. Ako je bol jaka i dugo traje, potražite savet doktora.

Osećaćeš se ogorčeno

Volećeš svoje dete, ali ponekad ćeš osećati da ti moraš sve raditi. Nećeš dobiti pomoć koja ti je potrebna od članova porodice ili partnera, osim ako si vrlo jasna o tome što želiš i ako nemaš energije to napraviti.

Umesto toga, osećaćeš se kao sluga svojoj bebi koja jede i spava i ponekad će ti faliti tvoj stari život. To je prilično zbunjujuće jer želiš biti mama, voliš svoje dete i toliko si dugo čekala na njegov dolazak, a odjednom se želiš kako na trenutak želiš da se odmoriš od njega. Mrzećeš svog partnera što on za razliku od vas ima još uvek "život".

neprijatnosti nakon porođaja
Foto: Shutterstock Hemoroidi

Hemoroidi

Prva velika nužda nakon porođaja može biti gruba, ali ponekad može biti toliko gruba da se bojiš obaviti i može proći deset dana bez nje. Ako imaš problema s nedostatkom velike nužde i osećaš da nastaju hemoroidi, poseti svog doktora. Nema potrebe da trpiš još i to.

Upiškičeš se

Bešika oslabi nakon porođaja, a ti ćeš verojatno zaboraviti odvojiti vreme za odlazak u kupatilo jer ćeš misliti da tvoja bešika ima snagu kao nekad. Nema. Čim osetite prve simptome da vam se ide u wc nemojte čekati jer može se desiti nezgoda.Za ovaj problem mogu pomoći Kegelove vežbe, ali ako se situacija ne popravi posle nekog vremena, javi se lekaru.

Možeš dobiti neke infekcije

Krvariš najmanje mesec dana nakon porođaja i ništa ne može ući u tvoju vaginu tokom šest nedelja posebno ako si imala vaginalni porođaj. Tako da možeš krvariti ili upotrebiti nešto kako bi zaštitila svoju odeću, a to ne daje tvojoj vagini puno prostora za disanje. Možda ćeš dobiti infekciju ili osip od vlage bez obzira na to koliko često menjaš donje rublje ili uloške. Mame koje doje obično obilnije krvare, ali vremenom sve bude blaže.

Polni odnos ni na kraj pameti

Intima sa partnerom ti u prvo vreme posle porođaja verovatno neće biti u mislima, ali ako se ipak uželiš, znaj da će ti trebati kontracepcija. I dok se menstruacija ne vrati, moguće je zatrudneti u međuvremenu.

Dobra stvar je što bez obzira na velike neprijatnosti koje osećate sve ove nelagodnosti će brzo proći, samo dajte vremena svom telu da se oporavi.

(Yumama)