Grčevi su česta pojava kod malih beba i jako burna faza za koju mnogi roditelji kažu da je najgora. Plač koji obično počinje sa dve nedelje nakon rođenja, dostiže vrhunac sa šest nedelja i uglavnom prolazi za 12. nedelja. Javlja se u večernjim satima između 17 i 21 i jako je uporan, može da traje i tri sata u kontinuitetu. Sve su to jasni znaci da se vaša beba muči sa grčevima.

Ono što većinu roditelja zanima jeste da li postoji način da se grčevi izbegnu. Ne postoji tačan podatak, ali obratite pažnju na ove bitne stvari koje mogu da ublaže bolne simptome:

  • u trudnoći izbegavajte stres - možda zvuči čudno, ali bebe koje su osećale stres mame budu mnogo osetljivije.
  • pazite na vreme budnosti vaše bebe - bebe koje su uspostavile ritam spavanja, prema istaživanju mogu da izbegnu grčeve. Za novorođenče je dovoljno 45.minuta do sat vremena budnosti i onda bi trebalo da spava.
  • nemojte preterano da stimulišete bebu u kasnim popodnevnim satima, važno je na vreme da uočite znake pospanosti bebe, ako je previše umorna onda su i simptomi grčeva pojačani.
  • ljuljajte vašu bebu - dokazano je da je najbolja uteha i najbolji "lek" protiv bolnih grčeva mamina blizina.
Beba, plač, mama
Shutterstock Mama smiruje uplakanu bebu

Ako mislite da ćete sa drugim detetom bolje proći, ukoliko je prvo imalo izražene grčevi, može da bude delimično tačno, ali to ima veze i sa većim iskustvom roditelja koji na vreme mogu da prepoznaju simptome i da pomognu bebi.

Da li su grčevi izraženiji kod beba koje piju adaptirano mleko na flašicu

To sigurno nije tačno, i dojene bebe pate od grčeva. Važno je da vam beba posle svakog obroka podrigne. Ukoliko je beba na formuli i ima burnu reakciju ili problem sa stomak, konsultujte se sa pedijatrom da promenite adaptirano mleko.

(Yumama)