Mastitis je česta pojava kod žena koje doje, ali je vrlo neprijatna i zahteva posetu lekara jer može izazvati brojne komplikacije. Jedna mama je ispričala svoju ispovest i detaljno opisala svojih 6 sati muke kroz koju je prošla zbog upale dojke.

"Moj sin ima 10 meseci. Poslednji put je sisao oko tri sata ujutru, ali bol koju sam osećala u grudima tom prilikom bila je neizdrživa. Skupila sam usne, stisnula oči i molila da vreme brzo prođe. Sisao je nekoliko minuta pre nego što je ponovo zaspao", započela je svoju priču žena koja je shvatila da je vreme da potraži pomoć.

Probudila je muža da mu kaže da će joj trebati pomoć. Naravno, on je tog jutra imao važne sastanke koje nije mogao da propusti. Zamolila ga je dapronađe uložak za dojke i da ga ugreje kako bi mogla da ga stavi u grudnjak kako bi olakšala svoje probleme.

"Čak i sa ogrtačem preko pidžame, još uvek mi je bilo hladno. Uzela sam malo ibuprofena i počela da razmišljam da li da se uputim u Hitnu pomoć ili ne", nastavlja ova mama koja je prošla ogromne muke.

Grudi
Shutterstock Bolne grudi

Iz sata u sat sve se menjalo, njoj je bilo sve gore, a svaki sat je opisala i podelila sa svima da žene znaju šta mogu da očekuju.

"2. sat - Moj suprug se obukao i otišao na sastanak, stavio bebu u svoj krevetić i vrata napola otvorena kako bi mogla ja da je čujem. Obećao je da će doći odmah kući nakon sastanka kako bi me odveo kod lekara. U međuvremenu sam ostala u krevetu, tresući se i znojeći se. Srećom, moj sin je bio miran i zadovoljan dok nije stigla svekrva da mi pomogne", opisuje mama i dodaje:

"Sve vreme dok sam ležala u krevetu osećala sam da moram ići u kupatilo, ali nisam uspela da skupim energiju da se spustim niz stepenice. Između boli, hladnoće i potrebe da idem, bila sam jadna."

U trećem satu je odlučila da pozove svog lekara, ali kako on nije bio dostupan, medicinska sestra joj je rekla da da će poruku proslediti doktoru i da će joj se što pre javiti. Njoj je bilo sve gore, a ibuprofen koji je popila nije učinio ništa da joj pomogne.

"4. sat - Suprug se vratio kući i skuvao mi topao čaj. Pomogao mi je da odem do kupatila, a kada je otišao po moj čaj, jedva sam uspela da operem ruke. Legla sam na pod jer sam se osećala kao da ću pasti u nesvest. Postalo mi je vruće i počela sam da se znojim, baš kao da ću se srušiti svakog časa. Kada je došao kod mene, suprug je sedeo na podu sa mnom sve dok nisam uspela da dobijem dovoljno energije da ustanem. Moj muž me poneo do spavaće sobe. Tada smo odlučili da ne čekamo i da odem u Hitnu", govori mama sa mastitisom.

Porodilja, žena, porođaj
Shutterstock Žena sa bolovima

Ona kaže da nije mogla ni pantalone da obuče koliko se osećala iscrpljeno. Suprug joj je pomogao da se obuče i polako su se uputili u Hitnu.

"Dok smo se vozili do klinike, sve vreme sam se tresla na sedištu. Kada smo napokon stigli uspela sam da prođem kroz ulazna vrata, ali čim sam ušla, srušila sam se na stolicu u hodniku. Posle par minuta pozvao me je doktor, pregledao me i dijagnostikovao mastitis."

Primila je injekciju i prepisali su joj antibiotike narednih 10 dana. Sat vremena kasnije napokon joj je bilo malo bolje. Krvni pritisak koji je bio nizak se unormalio pa je i bez problema odšetala do automobila.

"Srećom, moj mastitis je rano uhvaćen. Ono kroz šta sam prošla nije bilo ništa u poređenju sa onim sa čime se neke žene bore kad ga dobiju. Najstrašniji deo mastitisa je strah da bi bakterije mogle da uđu u krv i da bi telo moglo da dođe u septički šok. Zahvalna sam što nisam došla do te tačke, ali bio je sjajan podsetnik da ozbiljno shvatim zdravstvene probleme", zaključila je mama koja je prošla kroz pakao.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)