Prevremeno rođene bebe na svet dolaze sa nezvaršenim procesom sazrevanja. Prema zvaničnim podacima beba koja je rođena pre 37. nedelje trudnoće, odnosno sa porođajnom težinom od 2.500 grama ili manje, je nedonošče. Iako je to stres i briga za svakog roditelja, u većini slučajeva uz određeni lekarski nadzor i adekvatnu negu kod kuće vrlo brzo dostignu određeni nivo razvoja koji prati njihov uzrast.

Ono na šta treba da posebno obratite pažnju jeste da su bebe sa manjom kilažom osetljivije od beba čija je kilaža prešla 3 kilograma. Pre svega, ovakve bebe imaju poteškoće da održe telesnu temperaturu, zato se pobrinite da im bude toplo. Mogu da imaju problem i sa hranjenjem, jer nemaju puno snage. Zato je važno da budete uporni i strpljivi i da dozvolite češće i duže podoje, dok beba ne ojača

Novorođenčad sa malom telesnom težinom može da ima problema i sa disanjem, kao i sa niskim nivoom šećera u krvi, zbog čega su podložnije infekcijama od krupnijih beba.

Kako se hrane prevremeno rođene bebe?

Ili majačinim mlekom, kome su dodati specijalni „obogaćivači“, ili posebna mlečna formula (namenjena ovako nezrelim bebama) – koja sadrži više belančevina, minerala i nekih drugih sastojaka, a srazmemo manje vode.

U početku, zbog nezrelog refleksa sisanja i gutanja, kao i zbog raznih medicinskih procedura u sklopu intenzivne nege, ishrana se sprovodi preko cevčice plasirane kroz nos, koja vodi u bebin želudac. Pritom su obroci količinski mali – delom zbog malog kapaciteta želuca, delom zbog nezrelosti i sporosti organa za varenje. Izuzetno male i bolesne bebe se u početku hrane preko vene (odgovarajućim rastvorima), zatim preko sonde, da bi kasnije mleko dobijale putem kašičice ili flašice.

U svakom slučaju dok još budete u porodilištu lekari će proceniti koliko je vašoj bebi potrebno mleka i na koji način da se hrani.

beba spava na remenu.jpg
Shutterstock Beba spava kod mame

Kako da povećam bebinu težinu?

Majčino mleko je najbrži i najlakši put da vaša beba poveća kilažu. Ono obezbeđuje bebi sve neophodne nutritijente, pomaže joj da izgradi imunitet, da joj se razvije crevna flora i pospeši varenje… Brojne su dobrobiti majčinog mleka.

Za bebe koje imaju malu kilažu posebno je važno da budu hranjenje na zahtev, a najmanje jednom u okviru od dva do tri sata. Ovakva vrsta hranjenja doprineće da se malena beba brže razvije i stigne svoje vršnjake.

Nemojte se obeshrabriti

Čak i bebe veće zrelosti i težine (kasna preterminska deca starosti 34-37 nedelja) mogu imati u početku teškoće sa sisanjem. Zbog malog želuca ove bebe zahtevaju česte obroke. Nedonošče ima teškoće pri sisanju jer ima mala usta i vilicu, nema dovoljno snage i brzo se zamara. Koordinacija između sisanja, gutanja i disanja kod njih nije uvek dovoljno uspostavljena.

Beba brzo zaspi na dojci, što roditelji nekada pogrešno razumeju kao znak da je beba sita. Nedonošče u početku ima veoma malo perioda kada je stavrno budno i aktivno. Beba se nekada mora buditi za podoje i podsticati laganim golicanjem, trljanjem dlanova i drugim nežnim podsticajima. Kontakt koža-na-kožu može da pomogne da se beba stimuliše da sisa.

dojenje-flašica-izmlazanje.jpg
Shutterstock Dojenje i formula

Kako da znate da li beba uspešno napreduje?

Pratite kretanje njene telesne mase. Ukoliko dobija 15-30 grama dnevno, odnosno 100-200 grama nedeljno, na dobrom ste putu. Do datuma prvobitno utvrđenog termina porođaja bi trebalo da se približi telesnoj masi od 2700-3600 grama. Dalje napredovanje ovih beba i u težini i u dužini brže je nego kod donesenih, i većina ove dece do uzrasta od dve godine nadoknadi svoju malu težinu i dužinu na rođenju.

(Yumama)