Taman kada ste pomislili da ste stigli do cilja trudnoće, prošli tri tromesečja i rodili bebu, otkrivate da postoji još jedno tromesečje koje treba proći. Reč je o takozvanom 4. tromesečju, tom maglovitom periodu u kom se oporavljate od trudnoće i porođaja dok istovremeno učite kako da budete mama, i dok se i vaša beba prilagođava životu van materice.

Pogledajte kroz šta žena i beba prolazi u 4. tromesečju, kako da se osećate najbolje i kada će život početi ponovo da izgleda 'malo normalnije'.

Šta je 4. tromesečje?

To je period posle porođaja koji počinje od samog rođenja vaše bebe, pa sve dok ne napuni 3 meseca. Veruje se da je taj termin napravio dr Harvi Karp, pedijatar koji je imao teoriju da se ljudske bebe rađaju oko tri meseca ranije. Nakon što je prošlo tih devet meseci trudnoće, misli se da su mozgovi fetusa toliko veliki da bebe možda neće moći da prođu kroz porođajni kanal ako ostanu duže u materici. Uprkos tome, još nisu dovoljno zrele da napuste svoj udoban prostor i potrebno im je oko 12 nedelja da se prilagode životu napolju.

To objašnjava veliku promenu kroz koju vaše dete prolazi za relativno kratko vreme - od pospanog, ponekad izbirljivog, zgužvanog novorođenčeta do (nadamo se) mirnije, srećnije i budnije tromesečne bebe. Do 12. nedelje vaše dete će donekle držati glavu i postati sve zainteresovanije i svesnije za svet oko sebe. 4. tromesečje je period značajnog fizičkog, mentalnog i emocionalnog razvoja za vašu bebu.

Ali to je vreme promena i za nove mame. Kako se vaše telo prilagođava da više nije trudno, učite da se brinete o novoj bebi i da se krećete kroz životne promene koje dolaze. Razumevanje ovog vremenskog perioda i onoga što možete očekivati može vam pomoći da budete spremniji, brže se oporavite i budete dobri prema sebi u tom procesu.

Porodilja, mama, beba
Shutterstock Porodilja sa bebom

Promene koje mama doživljava u 4. tromesečju

U prvim nedeljama nakon dolaska bebe, vaše telo će se oporavljati od porođaja. Hormoni se ponovo menjaju, vaši organi se vraćaju o svoje prvobitne položaje i nadolazi vam majčino mleko.

U isto vreme doživljavate krvarenje posle porođaja i suočavate se sa zarastanjem perinealne oblasti ili ožiljaka od carskog reza. Iako se smatra da su se mnoge žene fizički oporavile nakon šest nedelja, to ne znači da će se vaše telo osećati ili izgledati kao pre nego što ste ostale trudne.

Na kraju krajeva, trebalo vam je devet meseci da se beba razvije u vašem stomaku, pa možete očekivati i da će vam najmanje toliko trebati da se vaše telo vrati u 'normalu'. Ako dojite, možda se nećete potpuno vratiti na staro dok se ne prestanete sa tim. Osećaj da vaše telo više nije isto može biti izazovno samo po sebi. Pored toga, nosite se i sa umorom koji dolazi zbog brige o novorođenčetu i normalnim emocionalnim usponima i padovima koji prate život sa novom bebom.

Stvari možda neće izgledati onako kako ste zamišljale dok ste bile trudne, možda vam nedostaju apekti života pre majčinstva, a možda i mnogo toga odjednom. Ali važno je da zapamtite da niste same u onome što osećate. Sve majke su prošle kroz to, a pogled na vašu bebu, taj trofej koji ste ostvarili u životu je nešto najlepše i ne može da se poredi ni sa čim ranije.

(Yumama)