Postporođajna depresija zahvata svaku petu majku u Srbiji, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Može se javiti svakom, bez obzira na godine, status, obrazovanje, na to koje je dete po redu... A psihijatri kažu da je vrlo važno da se postporođajna depresija razlikuje od "bejbi bluza".

Bejbi bluz je stanje koje traje nekoliko nedelja posle porođaja i prolazi bez ikakve pomoći stručnjaka. To je neko normalno stanje koje majka oseća, ali postporođajna depresija je stanje koje treba na vreme prepoznati i što pre se obratiti stručnjaku.

Postporođajna depresija se javlja u prvih šest nedelja nakon porođaja, u najboljem slučaju traje šest meseci, a ako se ne leči, može da traje i godinama.

Milica Marković, jedna od najzapaženijih učesnica kviza "Potera" koje se gledaoci sećaju po tome što je u 8. mesecu trudnoće osvojila 350.000 dinara, pričala je svoje iskustvo o postporođajnoj depresiji.

"Ja sam prva tri meseca, kad je beba bila mala, sve to nekako podnosila, i nespavanje i njegovo plakanje normalno jer imam starije dete od sedam i po godina i mislila sam da je sve to normalno, međutim, tri meseca videla sam da nisam ja. Budila sam se uplakana, nisam mogla da kontrolišem emocije, bila sam potpuno razdražljiva i u to vreme i otac mi se borio sa rakom i mislim da je to bio okidač, gde ja više nisam mogla da izdržim. Obratila sam se prvo prijateljici koja je psiholog, ona me uputila psihijatru", kaže Milica Marković, pravnica i majka dvoje dece.

Milica Marković
Printskrin, RTS Milica Marković

Milica je u RTS-ovom kvizu Potera prvi put govorila o svom iskustvu, s namerom da podrži majke, iako sama nije imala takvu podršku.

"Niko, verujte, ne razmišlja o tome, kad beba dođe kući i kad roditelji ostanu sami sa svojom bebom. Jer mama ima tu porođajnu ranu, pa ne može lepo da sedi, pa tegobe sa dojkama, pa ima li dovoljno mleka i povrede na bradavicama koje su veoma česte i to sve deluje na mamu kao jedan strašan stres u kome ne može da se snađe", kaže babica patronažna sestra Mileva Arbutina.

"Mislim da je veoma važno prisustvo patronažne sestre koja se zaista trudi da vam bude i podrška i prijatelj, ne samo da vas nauči osnovnim tehničkim stvarima, kako se beba presvlači, kupa, nego da vas uveri da vi to možete i da zaista radite dobar posao. U mom slučaju, to je bio ključ dobrog osećaja", objašnjava Ivana Vukmirović, prevodilac i majka dvoje dece.

Mama i beba
Shutterstock Mama i beba

Koje promene u ponašanju daju signal da nešto nije u redu?

"Promene u funkcionisanju jedne žene u smislu neraspoloženja, nesanice, disfunkcionalnosti, strahova, plačljivosti, pa zatim nekih težih misli – suicidnih ili straha žene da može ugroziti sopstveno dete što dodatno produbljuje i jedan osećaj krivice koji dodatno produbljuje depresiju", kaže psihijatar dr Jelena Popović.

Mame pomoć mogu da zatraže u klinici "Laza Lazarević" i pozivom na broj 0800/309 309. Pomaže i Halo beba, čija je telefonska linija otvorena 24 sata: na broj 011/7158 444. SOS telefon Centra za mame je: 060/339 3390.

(Yumama/RTS)