Šest nedelja nakon porođaja je period u kom se žena oporavlja i u kom može doživeti razne promene. Krvarenje, bolovi, dojenje, nalet emocija i mnoge druge stvari su potpuno normalne za ovaj period, a mi vam donosimo deset odgovora na najčešće postavljano pitanje novih mama.

Koliko dugo ću krvariti?

Vaginalno krvarenje može trajati do šest nedelja nakon porođaja, ali kod većine žena će prestati ranije. Prvih nekoliko dana krv će biti svetlo crvena i izgledaće kao menstruacija. Možete osetiti i veće ugruške koji će se pojaviti nakon što ste ustali iz sedećeg ili ležećeg položaja, što je normalno. Međutim, ako se vaš uložak potpuno natopi za manje od sat vremena, potražite lekarsku pomoć.

Nakon tri do četiri dana krvarenje polako počinje da slabi i postaje vodenije i ružičastije. Posle 8-10 dana iscedak će polako postati žućkasto-beli.

Ako se dogodi da ponovo postane crven, to je znak da ste preterali sa aktivnostima i da vaše telo želi da vam kaže da treba da se odmorite. Krvarenje koje je jakog intenziteta i crvene boje duže od nedelju dana je neuobičajeno i obavezno treba da se posavetujete sa lekarom.

Porodilja u toaletu
Shutterstock Porodilja u toaletu

Jesu li ugrušci tokom krvarenja normalni?

Povremeni "mali" ugrušci su normalni. Kada kažemo mali, mislimo da su veličine manjih kovanica. Oni su tamno crvene boje i u želatinastom obliku. Nakon što se pojavi ugrušak, pratite dalje šta se događa i kakvo je krvarenje. Ako se vaš uložak potpuno natopi za manje od jednog sata, hitno se obratite lekaru.

Iako se retko dešava, deo posteljice može ostati u vašoj materici nakon porođaja. Nakon što prođe ova faza krvarenja, vaš iscedak će biti svetliji i ne toliko gust. Pratite šta se događa sa vašim telom kako biste izbegli teško krvarenje ili infekciju.

Kako da se brinem o šavovima?

Nemaju sve žene šavove posle vaginalnog porođaja, ali ako ih vi imate, morate da znate da je najbitnije da ih održavate čistim i suvim kako biste smanjili mogućnost infekcije.

Koristite bočicu sa toplom vodom kako biste se lakše očistili nakon korišćenja toaleta. Ako vaš rana pecka dok mokrite, probajte da se prskate vodom i tokom mokrenja, kako biste olakšali bol, a onda lagano tapkajte jastučićima od gaze kako bi osušili to područje. Pijte dovoljno vode jer će tako vaš urin biti blaži, a manje će vas boleti. Urin bi trebao biti bezbojan, a ne žut.

Smanjite otok: Ako vaša vagine deluje veoma nateklo, možete staviti led na taj deo. Naravno, morate staviti led preko tkanine, nikako direktno na kožu.

Čišćenje šavova: Predeo gde su vam šavovi možete natopiti u toploj vodi 2-3 puta na dan. To će vam pomoći da ostanete čisti, ali i da cirkulacija u tim delovima tela bude brža, što znači i brži oporavak.

Olakšajte sedenje: Ako vas boli kada sedite, probajte da koristite okrugli jastuk na naduvavanje ili od nekog mekog ćebeta sami napravite oblik koji će vam odgovarati i olakšati sedenje. Za nekoliko nedelja većina šavova će nestati, ali pazite na sebe kako bi oporavak bio što brži.

Porodilja
Shutterstock Porodilja

Kako da znam da li sam dobila infekciju?

Nakon vaginalnog porođaja najčešća mesta gde se razvije infekcija su šavovi, materica i bešika. Prvi znakovi infekcije na šavovima su povećan bol koji se ne smanjuje bez obzira što vreme prolazi i što uzimate medikamente protiv bolova. Crvenkasta koža oko šavova, zadebljala ili zelenkasti iscedak znakovi su na koje treba obratiti pažnju.

Iscedak sa neugodnim mirisom iz vagine, bol u karlici i temperatura mogu biti znak da imate upalu materice. Miris bi trebao više da liči vašem mirisu kada imate menstruaciju. Telo žene je jako osetljivo kada prođe kroz trudnoću i porođaj pa je i bešika osetljiva. Simptomi koji mogu ukazati na to su: osećaj peckanja prilikom mokrenja, često imate potrebu za mokrenjem i osećaj da ne možete da zadržite urin do toaleta.

Važno je naglasiti da ako dobijete temperaturu u prvih šest nedelja nakon porođaja, obavezno posetite lekara. U tom osetljivom periodu babina nikako nemojte zanemariti te simptome.

(Yumama)