Babinje su period nakon porođaja koji je i prava transformacija u u životu jedne majke. Ti dani sa sobom ne nose uvek samo lepe i sjajne stvari. Normalno je i da se osećate uplašeno, iscrpljeno, izolovano, nespretno, tužno, nepovezano sa bebom... Postporođajna depresija, teskoba, bes, baby blues... Sve to postoji. Zato je važno posvetiti se mentalnom zdravlju i emocijama kako biste, uz podršku, što lakše prebrodili ovaj period.

Tokom babinja bitno je odmoriti se i oporaviti se, ali i polako pokrenuti telo koje se potpuno transformisalo da bi na svet donelo novi život. Iako ne treba da preterujete, rano kretanje je važan korak u fizičkom ozdravljenju i ublađavanju zdravstvenih rizika koji se javljaju zbog nedovoljno kretanja.

Ono što je takođe od velikog značaja jeste i da se zaboravi na određene mitove koji postoje o ovom periodu. Ovo su neki od njih i sigurno ste ih čuli ako ste se nedavno porodili:

Potpuno ste oporavljeni i izlečeni nakon šest nedelja od porođaja i spremni ste za sve

Izlečenje i oporavak su dve potpuno različite stvari. Tkivo i ožiljci se mogu zaceliti u periodu od šest nedelja, ali oporavak je druga stvar. On može da traje mesecima, pa i godinama. Za neke problemi sa kojima se susretnu nakon što su dobili bebu traju ceo život.

Tako da, ne morate se potpuno oporaviti šest nedelja nakon porođaja i nastaviti sa životom i aktivnostima kao da se ništa nije dogodilo. U redu je i apsolutno normalno da daš sebi vremena koliko god ti je potrebno za oporavak.

Nakon porođaja morate se uvući u farmerke koje ste nosile ranije

Ne morate! Poruke da biste trebale da izgledate kao da nikada niste rađale, odmah zanemarite. Uostalom, dobili ste dete, zašto biste morali izgledati kao da niste?

Težina je u celoj priči manje bitna, bitno je da budete zdravi, funkcionalni i srećni! Mršavljenje nekim ženama ide lako, nekim ne. Neke gube na težini dok doje, neke ne. Neke imaju lak porođaj, neke ne. I sve to je u redu.

Vežbanje i aktivnosti posle porođaja ne treba da usmerite na mršavljenje i izgled koliko na to da budete srećne, zadovoljne, u ravnoteži da se što pre oporavite i da se osećate zdravom i snažnom.

Porodilja, mama, beba
Shutterstock Stomak posle porođaja je u redu

Curenje, bol tokom odnosa, prolaps i drugi problemi sa karlicom su normalni jer sam rodila

Ovo je potpuno pogrešno razmišljanje, kao i ono da ste hteli da budete roditelj i da su to posledice sa kojim morate da đivite.

Ovo su problemi koji postoje, koj ne nastaju sami od sebe i za koje nam je generacijama pričano da moramo stisnuti zube i nositi se sa tim.

Istina je da imati dete ne znači da treba doživotno da budete kažnjeni disfunkcijom karlice. Za pomoć treba da se obratite stručnjacima zbog bilo kog problema koji primetite. Ne morate patiti zato što ste rodile.

Loš ste roditelj ako...

U nastavku možete dopisati mnogo toga. Loš ste roditelj ako ste prestali da dojite, ako ste se ranije vratile na posao, ako vam je kuća neuredna, ako dete puno plače, ako se niste odrekli hobija...

Činjenica je da prozivanje majki zbog raznovrsnih stvari nije izmišljotina, a mame zbog toga često osećaju krivicu i smatraju da nisu dobre majke.

Ono što je bitno ponavljati je da niste loše majke ako ste odabrale adaptirano mleko, ako ste dopustili bebi da dremne u kolicima, ako ste se ranije vratile na posao... Svi radimo određene stvari najbolje što možemo, a bebe znaju da ih volimo najjače.

Kengur nosiljka, beba
Shutterstock Mama nosi bebu u kenguru

Sebično je da sebe stavljate na prvo mesto

Uvreženo je mišljenje kako bi svaka majka trebalo da bude sto posto posvećena svojoj bebi i porodici, i da sebe ne bi trebalo da stavlja na prvo mesto.

Međutim, neka to ne bude vaša misao vodilja. I kao mama smete i morate da brinete o sebi. I vi zaslužujete da budete dobro jer ste bitni" Uostalom, ako vi niste dobro, kako će biti dobro beba? Dakle, vi i vaše zdravlje, psihičko i fizičko, jednako ste prioritet kao i beba.

(Yumama)