Mame se širom sveta danas sreću sa brojnim izazovima, od njih se od prvog dana očekuje da znaju, umeju, žele, mogu sve… Od majki se očekuje da budu oslonac porodici, deci i partneru, da budu uspešne poslovne žene, nasmejane i ljubazne komšinice, dobre domaćice i podrška uvek i svuda, bez pitanja o tome kako se osećaju, da li mogu i da li su dobro.

Da bi majka bila zdrava i da bi se osećala dobro, da bi joj mentalno i fizičko zdravlje bilo zadovoljavajuće, ona mora da izgradi zdrav odnos prema sebi, svojim željama i potrebama, a to je moguće jedino u podržavajućoj atmosferi, okruženju koje pruža mogućnosti i slobodu, umesto nametanja zahteva, obaveza i zamišljenih modela ponašanja.

''Mama, kako si? Istraživanje o uticaju pandemije COVID-19 na mame'', koje je Centar za mame sproveo protekle godine, pokazalo je da se preko 70% mama tokom pandemije osećalo ponekad ili često usamljeno, a tek trećina mama ocenilo je svoje psihičko stanje za vreme pandemije kao dobro. Iskustva mama koje su učestvovale u istraživanju pokazuju da dve trećine majki u Srbiji jednom ili više puta nedeljno ima osećaj da je na ivici snage od količine posla, stresa i obaveza koje su preuzele na sebe, dok samo polovina njih u tim trenucima ima kome da se obrati za emotivnu i logističku podršku.

Jedan od značajnih zaključaka koji se izvodi iz rezultata istraživanja je da je pored podrške i sistema koji funkcioniše, mamama potrebna i emotivna podrška, bez osuda i sa razumevanjem za njih same, kao i izazove koje one imaju.

Mama, beba, depresija
Shutterstock 

Zbog toga, Centar za mame je pokrenuo MamaSOS telefonsku liniju za emotivnu podršku mamama iz cele Srbije i to je prva je ovakva vrsta podrške u našoj zemlji.

Besplatna telefonska linija je dostupna mamama svakim radnim danom od 9 do 15 časova, pozivanjem broja 060/339-3390.

MamaSOS linija je tu da pruži podršku mamama kada osećaju da im je potrebna, kada požele da ih neko sluša, razume i podrži, a pokrenuta je u okviru društveno odgovornog programa „Svet kakav želiš“ koji sprovodi kompanija A1 Srbija.

Savetnice na MamaSOS telefonskoj liniji su volonterke, koje su prošle adekvatnu višednevnu obuku za pružanje emotivne podrške mamama i za rad na telefonskoj liniji. Deo njih su majke koje su se i same susretale sa izazovima majčinstva i kojima je ovakva podrška nekada bila potrebna.

Linija je namenjena mamama dece svih uzrasta, mamama koje su se tek porodile, trudnicama koje imaju brige koje bi sa nekim podelile, mamama starije dece, pa čak i bakama, a detalji razgovora, kao i svi podaci koje mama podeli tokom razgovora, ostaju poverljivi.

Mame su najčešće te koje pružaju podršku drugima, a linija MamaSOS je tu da pruži podršku njima. Uvek je bolje i uvek si bolje kad ima ko da te sasluša. A kada je mami dobro, svima je bolje.

Mame, niste same!

Jelena Bratić, Menadžerka MamaSOS linije

Projekat MamaSOS je prepoznat i podržan u okviru programa društvene odgovornosti „Svet kakav želiš“ koji sprovodi kompanija A1 Srbija, pružajući mentorstvo i finansijsku pomoć inicijativama na području javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije. Proizvedeni sadržaj i stavovi izrečeni u okviru projekta su isključiva odgovornost sprovodioca projekta.

Tekst: Promo