Dojenje je faza u kojoj svaka majka posebno brine kako bi njeno mleko bilo sigurno i zdravo za bebu. Uzimanje određenih lekova, konzumiranje alkohola, konzumiranje cigaeta ili tetovaža, samo su neke od tema oko kojih se raspravlja. O tetovažama i dojenju se najmanje priča, a evo šta kažu stručnjaci.

Odluka da se tetovirate

Stručnjaci su podeljenih mišljenja kada je tetoviranje za vreme dojenja u pitanju. Neki preporučuju da se sačeka sa tetoviranjem dok se beba doji, a drugi ne smatraju tetoviranje zdravstvenim rizikom. Međutim, svi se slažu oko važnosti preduzimanja higijenskih mera i prethodnog savetovanja sa lekarom.

Važno je da, iako se odlučite na tetoviranje, izbegavate područje oko aerola i bradavica jer bi beba mogla slučajno da proguta neke otrovne komponente boje.

Uklanjanje tetovaže tokom dojenja

Ukoliko želite trajno da uklonite tetovažu laserskim tretmanom, obratite pažnju. Laser koristi tehnologiju koja raspršuje pigment tetovaže i u tom slučaju se može dogoditi da delovi mastila iz kože pređu u majčinu krv i mleko.

Tetovaža, beba
Shutterstock 

Karakteristike zaraze prilikom tetoviranja

Zaraza je vrlo rizična za dojilje. Sa jedne strane, može se preneti na dete, a sa druge, može doći do problema sa održavanjem laktacije i primene određenih lekova. Zato je važno da se odmah obratite lekaru ako posumnjate na bilo kakvu infekciju.

Neki od simptoma koj ukazuju na infekciju su: groznica, umor, iscedak u području tetovaže, gnojni mehurići i bol u zglobovima.

Zaključak - tetovaža može sačekati

Najbolje bi bilo da sačekate sa tetoviranjem dok dojite bebu. Bitnije je biti siguran i ne rizikovati zarazu ili neke druge nelagodnosti, nego žaliti.

(Yumama)