Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10. 2018. - Da li trudnica na bolovanju ima pravo na primanja u slučaju da se firma zatvori i da li tada otac može koristiti pravo na porodiljsko odsustvo?

Moja supruga radi u firmi za proizvodnju i prodaju obuće sa ugovorom na određeno vreme od 5. juna 2017. godine koji produžava na svaka tri meseca. Da li supruga može da ostvari prava na primanja u slučaju da se firma zatvori dok ...

Takođe me interesuje da li ja kao suprug mogu da ostvarim pravo na porodiljsko bolovanje ukoliko se firma u kojoj supruga radi zatvori i supruga ostane bez posla? Ja sam stalno zaposlen više od pet godina u istoj firmi.

Unapred zahvalan,

Dušan

ODGOVOR 

Poštovani Dušane, 

Ukoliko firma Vaše supruge prestane sa radom dok se ona nalazi u drugom stanju imajući u vidu dužinu njenog angažovanja (ukoliko je osiguranje neprekidno i povezano) ona ima pravo na novčanu naknadu sa biroa za nezaposlena lica. Neophodno je da se sa potrebnom dokumentacijom u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa javi NSZ. 

Odgovor na Vaše drugo pitanje: shodno odredbama Zakona o radu, otac deteta može da koristi pravo na porodiljsko odsustvo u slučaju kad majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da koristi to pravo (izdržavanje kazne zatvora, teža bolest i dr.). To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu. Takođe shodno rešenjima istog zakona, otac po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta do isteka 365 dana od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Bojana Bogojević 

Diplomirani pravnik – sa položenim pravosudnim ispitom 

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica