Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dopuna naknade zarade trudnicama u Beogradu

Zaposlena sam u firmi u Beogradu, a moje prebivalište je u gradu Nišu. Prijavljena sam od prvog maja a termin porođaja je 16. novembar, tako da neću imati radni staž od šest meseci kako bih ostvarila sto posto porodiljskog (faliće ...

Moram napomenuti da sam fiktivno zaposlena u firmi, odnosno sama plaćam doprinose, a s obzirom da neću moći da ostvarim šest meseci radnog staža, kakav biste mi savet dali? Da li bi mi se onda više isplatilo otići ranije na bolovanje odnosno porodiljsko?

Unapred zahvalna buduća mama!
O: Poštovana,

U Vašem pitanju su pomešana dva prava, pravo na naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad uzrokovane trudnoćom, koje mogu ostvariti trudnice, i pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, koje ostvaruju porodilje.

Odlukom grada Beograda o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja na teritoriji grada Beograda određene su tri vrste pomoći trudnicama i porodiljama:

1. naknada zaposlenoj trudnici za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom

2. pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji i

3. pravo na jednokratno novčano davanje zaposlenoj porodilji.

Dodatne oblike zaštite iz stava 1. ovog člana ostvaruje zaposlena trudnica, odnosno nezaposlena i zaposlena porodilja sa prebivalištem na teritoriji grada prijavljenim do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj je podnet zahtev za ostvarivanje prava, kao i zaposlena trudnica, odnosno nezaposlena i zaposlena porodilja sa statusom interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, sa boravištem na teritoriji grada prijavljenim do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj je podnet zahtev za ostvarivanje prava. Pravo na jednokratno novčano davanje ima zaposlena porodilja čiji je ukupni mesečni prihod po članu porodice, uključujući novorođeno dete - decu, ostvaren u periodu od šest meseci, koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, manji od 10.000,00 dinara.


Grad Beograd, dakle, ne finansira dopunu naknade zarade porodiljama do punog iznosa, već samo dopunu naknade zarade trudnicama koja se dobija zbog privremene sprečenosti za rad u toku trudnoće (tzv. trudničko bolovanje).

Porodilje mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu naknadu – da biste ostvarili to pravo u 2014. godini,morate najkasnije do 31.12.2013. prebaciti svoje prebivalište na teritoriju grada Beograda (sedište firme u kojoj ste zaposleni ne predstavlja prepreku) i ispuniti uslov da ste nezaposleni, odnosno zaposleni sa prihodima nižim od 10.000 dinara po članu porodice. Ovo pravo se ostvaruje na osnovu zahteva podnetog u roku od devet meseci od dana porođaja.


Dakle, stvar je Vaše procene da li želite da promenite prebivalište u 2013. i zatražite u 2014. godini jednokratnu naknadu ukoliko ispunjavate navedene uslove. Ukoliko ostanete sa prebivalištem u Nišu, imaćete pravo na isti iznos naknade zarade kao u Beogradu ali bez jednokratne naknade.  

Doc. dr Mario Reljanović

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica