Mnoge žene ostale su zbunjene nakon što su uradile test na trudnoću, a onda primetile veoma slabu drugu liniju. Neke pomisle da to nije trudnoća, a neke ipak odlaze u apoteku kako bi se opremile sa još testova i ponovile rezultate. Šta je ispravno? Otkrivamo vam detaljno šta znači slaba linija na testu i zašto do nje dolazi.

Ako postoji linija, ma koliko slaba bila - test je pozitivan!

Zašto je linija tako slaba?

Ako je linija slaba, najverovatnije ste test uradile u veoma ranoj trudnoći.

Test je dizajniran tako da pokaže liniju ako otkrije da u urinu u koji ste ga umočili ima HCG hormona. Nivo ovog hormona brzo raste u ranim nedeljama trudnoće, a najviši je oko 10. nedelje, a zatim ponovo polako opada.

Akoste radili test u veoma ranoj trudnoći, nivo HCG-a će biti mali, ali ako ga ima dovoljno da test može da ga detektuje, linija će biti slaba ali je to pokazatelj da ste trudni.

Test, trudnoća
Shutterstock Devojka radi test na trudnoću

Može li ta slaba linija na testu značiti da nisam trudna?

Lažno pozitivan test na trudnoću je izuzetno redak (pokazuje pozitivan rezultat a da zapravo niste trudni). To podrazumeva da niste koristili test kom je istekao datum ili da "čitate" rezultat posle dužeg vemena. Vreme čekanja je navedeno na uputstvu i treba ga ispoštovati.

Lažno pozitivan test može da se javi ako uzimate lekove za plodnost, ako imate ciste na jajniku koje mogu povećati nivo HCG-a, ako ste nedavno imali pobačaj ili prekid trudnoće jer je potrebno vremena da nivo ovog hormona opadne.

Kod hemijske trudnoće test može biti pozitivan ali posle nekoliko dana ukoliko ga uradite opet pokazaće negativno.

Test za trudnoću
Shutterstock Žena dobila rezultate testa na trudnoću

Da li treba još jedan test ako je prvi pokazao slabu liniju?

Da, preporučljivo je ali sačekajte nekoliko dana. Nivo HCG-a se udvostručuje svakih 48 do 72 sati u prvoj nedelji trudnoće, tako da linija na testu može biti jači kada ga testirate za nekoliko dana.

Takođe je preporuka da test na trudnoću uradite sa prvim jutarnjim urinom jer tada će koncentracija hormona u vašem urinu biti veća.

(Yumama)