Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 STVARI KOJE NIKAKO NE SMETE DA KAŽETE TRUDNICI: Mnogi ovo rade iz dobre namere, a potpuno je pogrešno

Autor Teodora Andrić

Evo kojih 11 stvari nikada ne smete da kažete trudnici - ako ste bili trudni, sigurno se nekih od njih sećate! Neki zvuče kao komplimenti, a pogrešni su - posebno za trudnički stomak!

 11 stvari nikada ne smete da kažete trudnici_2262754043.jpg Izvor: Shutterstock

Ako ste trudni (obično čim stomak postane vidljiv golim okom) postajete centar pažnje slučajnih prolaznika, poznanici žele da vam dodiruju trudničkistomak, svašta kažu i imaju savete, a neki prijatelji i članovi porodice govore rečenice koje nikako ne prijaju.

Mnogi od ovih komentara postali su toliko uobičajeni da ih većina ljudi smatra bezopasnim, iako je to u stvari daleko od toga. Čak i ako su izgovorene u najboljoj nameri, bez razmišljanja, kao šala ili samo da bi se nešto reklo, sva ova naizgled nevina pitanja i primedbe nisu kulturna i mogu strahovito da nerviraju trudnice. I što je najvažnije, ne znate kako na nih da reagujete i spremni ste da briznete u plač zbog svake sitnice.

Evo kojih 11 stvari nikada ne smete da kažete trudnici - ako ste bili trudni, sigurno se nekih od njih sećate:

1. "Izgledaš umorno"

Gorušica , mučnina, povraćanje, nesanica, vrtoglavica... Lista se nastavlja. Trudnoća može da izmori buduću mamu i ne treba niko da je na to podseća.

2. "Da li ste planirali ovo?"

Ovo je previše lična i privatna odluka - ne treba u nju da zalazite.

3. "Oh, tako si ogromna!"

Ovo nikako ne treba da čuje neko ko zaista ne zna šta da radi sa svojim novim i velikim telom, kožom koja se isteže i svrbi. Nemojte trudnici da brojite kilograme ili je podsećate na otok. Uopšteno govoreći, bilo kakvi komentari o veličini ili obliku trudnicinog tela su pogrešni.

4. "Mora da ti je teško sa takvim stomakom..."

5. "Oh, nisi se ugojila!"

Na površini zvuči kao kompliment, ali samo na površini. Trudnice su već ispunjene strepnjom zbog svega što im se dešava i stanjem bebe, pa takav komentar samo dodaje strepnju i neizvesnost. Šta ako nešto nije u redu i dete sporo raste?

6. "Imaš li u stomaku blizance? Znaš da ponekad greše?"

Ovo nije šala, već nagoveštaj da veličina vašeg stomaka ne sugeriše da je namenjena samo jednoj bebi. A onda sledi još suptilnija "šala" – podrazumeva da čak i ako je ultrazvuk pokazao jedan fetus, ne treba se opuštati.

7. "Izgledaš kao da ćeš se poroditi."

8. "Trljanje trudničkog stomaka je sreća!"

Osoba koja ovo izgovara trlja stomak bez pitanja. Potpuni stranac ili jedva poznata osoba posegnula je za vašim stomakom i, bez vaše dozvole, nekoliko puta ga prilično primetno protrljala, i to isključivo u svom interesu. Ovo trudnici može da bude neprijatno.

9. "Da li ćeš se prirodno poroditi? Da li planiraš da dojiš?"

Ako voljena osoba postavi takvo lično pitanje, to je jedna stvar. A ako dolazi od osobe koju jedva poznajete, onda zvuči kao da iz nekog razloga želi da vas unapred osuđuje za odluke koje ćete morati da donesete i izbore koje ćete morati da donesete tokom i posle porođaja. Ili možda želi da da neželjeni savet ili da priča o sopstvenom iskustvu... U svakom slučaju, postavljanje takvog pitanja je netaktično.

10. "Možda ne treba ovo da ti govorim, jer si trudna..."

Možda nije potrebno. Naročito ako planirate da nastavite ovu uvodnu rečenicu sa horor pričom o vremenu kada ste se porođali bez ublažavanja bolova, ili o vremenu kada ste pocepali tokom porođaja i jedva ste se mogli pomerite nakon što ste bili ušiveni.

11. "Vau, ti si hrabra!"

Ovo je još jedan primer komplimenta čije pravo značenje nije odmah shvaćeno. Kome se ne bi svidelo da ga zovu hrabrim? Ali ono što to zapravo znači jeste da rođenjem drugog deteta preuzimate nepodnošljiv teret, za koji je potrebna velika hrabrost.

Ako promenite pitanje, uopšte neće zvučati tako slatko: "Zašto ste odlučili da imate još jedno? Zar već nemaš dva?"

Šta je lepo reći trudncii:

  • Izgledaš prelepo!
  • Kako ti mogu pomoći?
  • Da li ti je nešto potrebno?
  • Kako se osećaš povodom dolaska bebe?
  • Moja nećaka radi kao dadilja, javi se ako treba broj telefona.
  • Imam neke nove stavri koje moja deca nisu iskoristila, ako ti treba javi se.
  • Blistaš!

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica