U trudnoći se javljaju brojni simptomi, neki su neprijatni, ali su potpuno bezopasni, dok neki zahtevaju medicinsku pažnju. Ginekolog-akušer dr Viktorija Fisjuk je za Gazeta.ru otkrila koji su to opasni simptomi zbog kojih trudnice moraju odmah da se jave lekaru.

Kao prvi opasni simptom na koji treba obratiti pažnju, dr Fisjuk je navela krvarenje, i to u bilo kojoj fazi trudnoće. U ranoj trudnoći, krvarenje može da ukaže na pobačaj, dok u kasnijoj to može biti znak abrupcije posteljice, koja je veoma opasna, kako za bebu, tako i za mamu.

"Ukoliko se javi blago krvarenje u ranim fazama trudnoće, možete najpre da se javite svom lekaru. U nekim slučajevima će možda biti potrebna hospitalizacija. Krvarenje u kasnijim fazama trudnoće (više od 14 nedelja, a naročito kada trudnoća pređe 20. nedelju), hospitalizacija se svakako preporučuje", kaže ginekolog.

Doktorka je istakla da curenje tečnosti iz va*ine takođe zahteva medicinsku pažnju jer može da ukaže na curenje plodove vode. Ona ističe da su u nekim slučajevima komplikacije praćene bolom, naročito bolovima u donjem delu leđa ili stomaka, te da je to takođe razlog da se javite lekaru.

"Ukoliko se javi glavobolja, posebno bol u potiljačnoj regiji, pritisak je viši od 130/90, pojavljuju se tačkice pred očima, javljaju se promene u vidu (posebno ako se to dešava prvi put i ako se dešava posle 18. nedelje trudnoće), onda to zahteva hitan odlazak kod lekara", ističe dr Fisjuk.

Ona je istakla i da edem, odnosno otok koji se pojavljuje, a nema veze sa ishranom i pojavljuje se iznova, mora biti prijavljen lekaru.

"U prvim nedeljama trudnoće se često javljaju mučnina i povraćanje. Ako ne povraćate više od jednom ili dvaput dnevno i to prođe posle 12. nedelje, to se smatra normalnom trudnoćom", pojašnjava ginekolog.

Međutim, ako se ove tegobe jave posle 18. nedelje, morate da odete kod lekara jer to može da ukaže na neke ozbiljnije komplikacije u trudnoći, poput gestoze.

Osim toga, dr Fisjuk kaže da je važno da obratite pažnju na aktivnost bebe u stomaku. Obično se prvi pokreti mogu osetiti posle 18-20. nedelje, a ako ih ne osetite, trebalo bi da se javite lekaru.

"Imajte na umu da samo lekar posle pregleda može da vam da tačan odgovor u vezi sa vašim stanjem i, ako je potrebno, da vam prepiše neku terapiju kako bi se smanjio rizik tokom trudnoće", zaključila je dr Fisjuk.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)