Kako vaše raspoloženje utiče na vašu bebu u materici dok ste trudni?

Nije tajna da navike u ishrani i piću, opšte zdravlje i nivoi vaše aktivnosti imaju ogroman uticaj na rast i razvoj vašeg nerođenog deteta. Upravo zbog toga trudnice dobijaju stari savet da ostanu srećne sve vreme i da se klone svakog oblika stresa. Ovo gledište potvrdilo je Udruženje za psihološke nauke čije istraživanje je zaključilo da majčine emocije mogu imati direktan uticaj na fetus koji je star šest meseci ili stariji. Dakle, stres i plač tokom trudnoće moraju biti što je moguće više svedeni na minimum.

Zašto žene češće plaču kada su trudne?

Zapažanja pokazuju da su trudnice tokom trudnoće izložene stresu i plaču više nego obično. Prvo i treće tromesečje trudnoće obično donose najviše suza. Ali nema razloga da mislite da nešto ozbiljno nije u redu sa vama ako počnete da plačete odjednom. Ovo je uobičajena emocionalna pojava kod mnogih trudnica i niste sami. Ali baš kao što previše bilo čega nije izvodljivo, nekontrolisani plač tokom trudnoće nije normalno ponašanje i mora se odmah proveriti. Uobičajeni razlozi za ovo naizgled neobično ponašanje uključuju fizičke i emocionalne uzroke.

  • Fluktuirajući hormoni - Trudnica doživljava promene u hormonalnim nivoima koji
    prenose različite signale u mozak. Oni utiču na njeno raspoloženje i teraju je da plače bez razloga.
  • Stres - Stres je deo vaše trudnoće bez obzira koliko dobro ga planirate. U ovoj ranjivoj fazi sasvim je prirodno da stres dominira mislima i emocijama.
  • Strije - Kada vidite te strije po prvi put, žena može biti uznemirena, iako one vremenom nestanu.
  • Nelagodnost - Fizička nelagodnost ide ruku pod ruku sa trudnoćom. Bolovi mogu smetati, a miran san može biti nemoguća misija.
  • Telesna težina - Telesna težina može biti osetljivo pitanje i komentari neosetljivih ljudi o telu i težini majke tokom trudnoće mogu dovesti do nelagodnosti i suza. Dakle, pazite da ne komentarišete ničiju telesnu težinu, posebno tokom trudnoće.

Kako plač može uticati na vašu bebu tokom trudnoće?

Imajte na umu da su stres i plač tokom trudnoće loši za vašu bebu. Plač može uticati na vašu bebu tokom trudnoće na mnogo načina. Evo nekoliko primera:

Ako plač povećava stres i hroničnu anksioznost, vaše telo može da proizvodi kortizol, hormon stresa koji se može preneti na vašu bebu kroz placentu. Stalna izloženost ovom hormonu dok je beba u materici, može uticati na razvoj bebe.

Podaci pokazuju da se skoro 10% žena susreće sa depresijom tokom trudnoće i ovo stanje može negativno uticati na vašu bebu u kasnijoj fazi života. Neželjena trudnoća od strane buduće majke takođe pogoršava stvari. Ako majka, na primer, rađa bebu protiv svoje volje, prirodno je da oseća ogorčenost prema njoj. Majke koje ne osećaju nikakvu emocionalnu vezanost za svoje dete u materici mogu izazvati emocionalne probleme ove dece kasnije u detinjstvu.

Kako se osloboditi stresa tokom trudnoće?

Dok je stres prirodna pojava tokom trudnoće, mudro je uzeti u obzir elemente ili stresore koji izazivaju stres i nastaviti dalje u životu. Ako ne obraćate pažnju na stres u vašem umu, sistem upravljanja stresom vašeg tela se menja. Ovo nije dobro jer uzrokuje upalni odgovor koji izaziva loše zdravlje u trudnoći i razvojne probleme kod beba. Zato slušajte svoje telo i otklonite faktore stresa koji vas muče. Ne ignorišite stres. Umesto toga, suočite se sa tim.

Način da to uradite je da se poverite i razgovarate sa svojim partnerom, bliskim prijateljem ili članom porodice o svojim osećanjima i emocijama. Potražite stručnu pomoć ako depresija izmakne kontroli.

Napravite pozitivne promene u načinu života poput vežbanja, svakodnevne šetnje i bavljenja hobijem. Jedite zdravu i hranljivu hranu i okružite se pozitivnim ljudima kako biste sprečili negativne misli. Spavajte na vreme i dovoljno se odmorite. Radite stvari koje najviše volite da biste sklonili stres, ali se klonite svega što vas može rastužiti i uznemiriti. Pokušajte da izbegavate previše tehnologije, jer određene informacije i sadržaji mogu da podstaknu stres.

Da li plač tokom trudnoće utiče na bebu

Malo je verovatno da će povremeni plač naškoditi vašoj nerođenoj bebi. Teža depresija tokom trudnoće, međutim, može imati negativan uticaj na vašu trudnoću.

Da li plač i stres mogu izazvati pobačaj?

Stres ne može direktno izazvati pobačaj. Hronični stres može uticati na vašu trudnoću na druge načine, a postoje ograničeni dokazi koji ukazuju na to da može pogoršati neke od glavnih uzroka pobačaja.

Mogu li vaše emocije uticati na vašu nerođenu bebu?

Kada se osećate srećno i mirno, to omogućava vašoj bebi da se razvija u srećnom, mirnom okruženju. Međutim, emocije poput stresa i anksioznosti mogu povećati određene hormone u vašem telu telo, što može uticati na telo i mozak vaše bebe u razvoju. Dakle, treba biti svestan toga kao buduća mama.

Da li ste plakali tokom trudnoće? Šta vas je nateralo na to? Pišite nam u komentarima.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama Tik Tok/madisonandbabies