Hoćete li biti dupla majka, odjednom? Onda morate ostati uvereni da je urađeno ogromno istraživanje o rođenju blizanaca sa napretkom nauke i tehnologije. Stoga vam stoji na raspolaganju ogromna količina informacija, resursa i medicinskog znanja koji će vam pomoći da se nosite sa svime. Stabilno, dugoročno planiranje se dobro isplati i pomaže u ublažavanju svih tih navala anksioznosti.

Sa veoma retkim slučajevima višestrukih porođaja u prošlosti, nedavne tabele su dostigle visoke vrednosti, na primer, Velika Britanija je videla skoro duplo više parova sa blizancima godišnje u ovom veku u poređenju sa prethodnim. Ovo povećanje je možda u velikoj meri posledica promena u načinu života.

  • Ako se pitate kako ste uspeli da zatrudnite blizance, to najviše zavisi od vašeg načina života. Prođite kroz sledeće da biste saznali kako:
  • Prema zapažanju, majčino poreklo ima veću ulogu u poređenju sa očevim. Ako su vaša majka i baka po majci imale blizance, verovatno ćete začeti slično.
  • Starost igra veliku ulogu. Ako kasno zatrudnite (tj. u srednjim godinama), verovatno ćete imati višestruku trudnoću .
  • Ako ste se ranije porodili, velika je verovatnoća da ćete imati višestruku trudnoću.
  • Ako ste imali tretmane za plodnost, da biste pomogli ovulaciji, mogli biste proizvesti više od jedne jajne ćelije odjednom, čije oplodnje ponekad dovodi do blizanaca.

Saveti za pripremu za blizance

Šta očekivati kada se pripremate za blizance? Ovo je uobičajeno pitanje koje novi roditelji često imaju. Kao roditelj koji očekuje blizance, savetuje vam se da potražite stručnu pomoć i medicinsku podršku odmah od trenutka kada potvrdite trudnoću. Majke koje očekuju blizance se generalno tretiraju kao pacijenti sa visokim rizikom. Zbog toga je potrebno udvostručiti brigu i praćenje majke.

Donosimo vam nekoliko saveta koje treba da imate na umu dok se pripremate za blizanačku trudnoću:

Saveti za pripremu za blizance

Konsultujte dijetetičara

Tražite zdrav savet o vašoj ishrani, po mogućnosti od dijetetičara. Neke stvari koje treba imati na umu je da konzumirate dovoljno proteina koji će omogućiti dobijanje na težini i obezbediti svu dodatnu ishranu potrebnu vašim bebama. Izbegavajte hranu koja sadrži masne kiseline i šećere. Pokušajte da konzumirate hranu koja duže sagoreva i pruža dugoročnu ishranu, kao što je hleb od celog zrna i puno, puno povrća. Takođe, dajte prioritet unosu hrane bogate gvožđem, kao što su lisnato povrće i cvekla, i izbegavajte visok unos vitamina A.

Informišite se o prevremenom porođaju

Blizanci često dolaze ranije nego što se očekivalo. Saznajte više o znacima prevremenog porođaja i potražite medicinsku konsultaciju da biste se obrazovali i pripremili za to mentalno i fizički.

Razmislite o opremi i odeći za kupovinu

Nema potrebe da kupujete sve u paru kada se pripremate za blizance. Možda biste želeli da kupite pregradu za krevetić ili koristite peškir kako biste sprečili da blizanci udare jedno u drugo, umesto da žurno ulažete u dva. Dostupna su i dobro dizajnirana kolica za za smeštaj blizanaca. Kupovina identične ili neidentične odeće je potpuno vaša odluka. Ipak, najbolji predlog bi bio da kupite drugačiju odeću jer se tada lako menja garderoba. Imajte dobru zalihu tople odeće (sa kapuljačom), puno pelena svoje blizance.

Planirajte unapred

Pošto su blizanci uglavnom nedonoščadi, potrebna im je intenzivna nega odmah nakon rođenja. Birajte porodilište sa najboljim stručnjacima.

Unajmite ili angažujte pomoć

Vaše pripreme pre i posle porođaja moraju biti izvršene unapred. Priprema za blizance u prvom tromesečju može biti izazovna. Možete ili angažovati stručnu pomoć ili tražiti podršku od članova svoje porodice u nezi jer će to biti prilično težak zadatak.

Naučite ciklus spavanja i hranjenja vaših blizanaca

Shvatite periode budnosti vaših blizanaca i odredite vreme njihovog hranjenja i kupanja u prvih nekoliko meseci. Dodatna pomoć je neophodna; zatražite to, kako biste osigurali da vaše bebe budu nahranjene na vreme.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald