Akne koje se pojavljuju u trudnoći najčešće su uzrokovane promenom hormona, a ispitivanja pokazuju da se više od polovina trudnica suoči sa ovim izazovom. Glavni uzrok akni tokom trudnoće je povećan nivo hormona u prvom tromesečju. Viši nivo povećava proizvodnju prirodnih ulja vaše kože. Ako ne dobijete akne tokom prvog trimestra, malo je verovatno da će se pojaviti tokom drugog ili trećeg trimestra.

Pitali smo dermatologa dr Goranu Isailović šta raditi, a a šta izbegavati kada se u trudnoći pojave akne. Doktorka je istakla da je u borbi protiv akni važno obratiti pažnju i koje namirnice konzumiramo:

"Hormonske akne se mogu javiti u trudnoći i tada treba obratiti paznju na unos hormona iz hrane koji imaju odlučujuću ulogu u nastanku promena poznatih kao akne odraslih. Radi se pre svega o namirnicama koje sadrže mleko u prahu (kafe 2 u 1 i 3 u 1, mlečne čokolade i sl) i soju (mleveno meso van kuće, sojino mleko, soja sos)."

Pitali smo doktorku i koji tretmani se preporučuju za smanjenje akni, a koje u trudnoći treba zaobići iz bezbednosnih razloga: "Ne preporučuju se preparati i profesionalna nega sa retinolom. Može se koristiti krio terapija i krio pilinzi. - objasnila je dr Gorana Isailović.

Akne u trudnoći su prirodno stanje koje se obično povlači nakon porođaja. Dakle, najsigurniji način delovanja je dobra negakože. Evo nekoliko načina za prevenciju akni:

  • Ograničite pranje lica na dva puta dnevno i nakon jakog znojenja.
  • Kada perete, koristite nežno sredstvo za čišćenje bez ulja, bez alkohola i neabrazivno sredstvo koje je dozvoljeno za trudnice.
  • Koristite pamučnu podlogu za pranje lica da lagano operete lice (ali svaki put promenite i koristite čistu krpu ili jastučić).
  • Nakon pranja, isperite kožu mlakom vodom. Zatim nežno osušite i nanesite hidratantnu kremu.
  • Izbegavajte prekomerno čišćenje. Može preterano stimulisati lojne žlezde kože.
  • Često menjajte jastučnice.
  • Držite ruke dalje od lica.
  • Potrudite se da što manje držite mobilni telefon uz lice

Izvor: Yumama