Zubobolja u trudnoći je moguća i nije retkost da vam se desi u bilo kom trenutku. Ono što je najsigurnije da uradite jeste da odmah odete kod zubara, jer lečenje na svoju ruku nikako nije opcija zbog mogućih rizika.

Snimanje zuba u trudnoći - Sve što treba da znate

Rendgensko zračenje koje se emituje pri snimanju zuba proizvodi nisku dozu zračenja da bi ugrozilo direktno plod. Međutim, jedino u prvom trimestru trudnoće snimanje je kontraindikovano, jer je to period najbrže deobe ćelija kao i njihovog rasta i razvoja. U tom periodu i niske doze zračenja mogu da budu opasne, što se kasnije manifestuje u vidu različitih oštećenja ploda. Ukoliko je moguće, najbezbednija solucija svakako je izvršiti sanaciju zuba bez rendgenskog snimanja.

Korišćenje lekova protiv bolova i antibiotici

Paracetamol je jedini lek koji može bezbedno da se koristi u trudnoći protiv bola i temeprature. Ukoliko je bol prejak ili lek ne deluje treba što pre da se otkrije problem i da se adekvatno leči, jer korišćenje jačih lekova u ovom slučaju nije opcija. Ukoliko je neophodno i kada stomatolog proceni da infekcija zuba ili desni može ugroziti plod, kao najbezbedniji antibiotici pokazali su se iz grupe penicilina. U prvom trimestru trudnoće se ne preporucuju bilo kakve stomatološke intervencije, naročito se smatra kontraindikovanim aplikovanje lokalnog anestetika.

Stomatološke intervencije

Stomatološke intervencije, radi osnovne sanacije usta i zuba se preporucuju izmedju 4. i 6. meseca trudnoće. Nakon 6.meseca položaj u stomatološkoj stolici je prilicno neprijatan za trudnicu. Svakako je moguće pristupiti i rešiti urgentna stanja, jer je najvažnije zdravlje trudnice i bebe. Anestezija nije kontraindikovana u poslednjem trimestru, ali svakako je treba koristiti samo u neophodnoj situaciji i ograničeno dozirati.

trudnica-zubi.jpg
Shutterstock Trudnica pere zube

U trudnoći je jako važna adekvatna oralna higijena posebno zbog njihove osetljivosti na hormonske promene. Evo šta možete da uradite da biste izbegli bol i druge tegobe:

  • Održavajte redovnu higijenu, koliko god da ste umorni nemojte da preskačete pranje zuba posebno nakon jela.
  • Popite vodu ili isperite usta nakon povraćanja. Ako patite od jutranjih mučnina, najvažnije je da uvek isperete usta. Nemojte odmah da perete zube. Nivo kiselosti iz želuca može da nagriza zubnu gleđ, a četkica i pasta to pogoršavaju, zato je najbolje da sačekate makar sat vremena nakon povraćanja.
  • Ograničite unos slatke hrane i ugljenih hidrata.

(Yumama)