Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI JE OPASNO DA SE ČESTO RADI ULTRAZVUK U TRUDNOĆI: Dr Petronijević je objasnila u kom trimestru treba da pazite

Autor Sandra Krstanović

Doktorka Svetlana Petronijević otkrila je da li pregled ultrazvuka u trudnoći može da bude štetan i u kom periodu treba da vodite računa.

 unnamed (1).jpg Izvor: Shutterstock, Screenshot/K1 televizija/Gledaj bez stida

Ultrazvučni pregled je postupak kojim se pregleda unutrašnjost abdomena trudnice da bi se videlo kako se plod razvija, kao i stanje unutrašnjih organa majke i bebe. Kod normalne trudnoće bez komplikacija, potrebno je obaviti ultrazvučne preglede između 11. i 14. nedelje, 20. i 24. nedelje, i 30. i 34. nedelje trudnoće.

Ovo su obavezni pregledi, a po potrebi lekar može zakazati i dodatne preglede. Postoje dve vrste ultrazvučnog pregleda, vaginalni i preko stomaka. Vaginalni pregled najčešće se obavlja prilikom prve posete lekaru, i do 14. nedelje trudnoće, kada je plod veoma mali i postoji mogućnost da ne bi mogao da se registruje pregledom preko stomaka. Ovaj pregled se takođe može obavljati u kasnijoj trudnoći, ako postoji potreba da se pregleda grlić materice. Nakon 14. nedelje trudnoće, plod je veći i pregledi se uglavnom obavljaju preko stomaka trudnice.

Tokom ultrazvučnog pregleda kontroliše se napredak i razvoj ploda, ali i moguće nepravilnosti i problemi sa plodom. U kombinaciji sa analizama krvi ili urina, kao i drugim dijagnostičkim testovima, mogu se postaviti dijagnoze anomalije ploda.

 svetlana petronijević.jpg
Svetlana Petronijević
Izvor: Screenshot/K1 televizija/Gledaj bez stida

Iako je rađenje ultrazvuka standardna procedura, često se mogu čuti priče da može biti štetan za bebu. Specijalista ginekolog dr Svetlana Petronijević je u emisiji "Gledaj bez stida" na K1, upravo otkrila da li je to istina ili zabluda. Pošto je ultrazvuk njena uža specijalnost, dr Petronijević objašnjava u kom periodu trudnoće ne treba preterivati sa ovakvom vrstom pregleda.

"Ultrazvuk je bezbedna metoda, naravno za sve treba da postoji granica što znači da ne treba beskonačno biti pod ultrazvučnim talasom. U prva tri meseca treba izbegavati češće kontrole tog tipa. Preporučuje se jedna kontrola u prvih 12. nedelja trudnoće", objasnila je dr Petronijević i dodala:

"U poslednje vreme zlatni standard je čak i magnetna rezonanca kojom snimamo bebe da bi postavili dijagnozu, tako da je ultrazvuk u trudnoći skroz bezbedan", zaključila je doktorka.

(Yumama/K1)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica