Sa serklažom grlića materice u trudnoći upoznaju se mnoge žene. On služi da drži grlić materice zatvorenim kako bi se sprečio prevremeni porođaj, a radi se isključivo po preporuci lekara koji vam vodi trudnoću i koji će proceniti da li vam preti prevremeni porođaj i da li je serklaž rešenje.

Tokom ove procedure, lekar će postaviti jedan ili nekoliko šavova u otvor vašeg grlića materice kako bi bio bezbedno zatvoren do termina, a evo šta sve možete da očekujete i u kojim situacijama je potreban:

Kada se radi serklaž grlića materice?

Postoji nekoliko razloga zašto vam lekar može preporučiti serklaž, a neki od njih su:

  • Oslabljen grlić materice zbog ranijih operacija ili drugih medicinskih procedura na tkivu grlića materice.
  • Prethodni pobačaji zbog abnormalnog oblika materice ili oštećenja grlića materice.
  • Prethodnih pobačaja tokom drugog trimestra koji ukazuje na oslabljen grlić materice.

Kako izgleda postavljanje serklaža?

  • Leći ćete na ginekološki sto kao kada imate uobičajeni pregled.
  • Lekar će vam aplikovati lokalni anestetik, tako da nećete osećati bol i nelagodu tokom postupka. Možda ćete osetiti samo malo štipanje kada se anestetik aplikuje.
  • Nakon što anestezija počne da deluje, lekar će zašiti grlić sa jednim ili sa više šavova, i zategnuće ga dok ne bude siguran.
  • Nakon procedure možete osetiti grčeve i imati lagano krvarenje, pa nemojte da se uplašite. Ali ako imate intenzivne grčeve u stomaku, pozovite lekara.
Ginekolog, žena, pregled, doktor
Shutterstock Žena kod ginekologa

Kako izgleda oporavak od procedure?

Nakon procedure ostaćete par sati u bolnici, ali ćete kući izaći istog dana. Lekar vam može dati antibiotik kako biste sprečili infekciju grlića materice i trebalo bi da se odmarate kada dođete kući.

Lekar će vam objasniti da će šavovi da zarastu za nekih 10 dana, i da se pre toga ne upuštate ni u kakve aktivnosti, vežbe ili intimne odnose. Važno je da se pridržavate uputstva lekara i da idete redovno na sve naredne preglede.

Kada se uklanja serklaž?

Serklaž će sigurno ostati dok vaša trudnoća ne dostigne pun termin, što je oko 37. nedelje. Lekar će ga ukloniti u ordinaciji, a postupak uklanjanja traje nekoliko minuta. Ukoliko dođe do pucanja vodenjaka ili porođaj počne, lekar će serklaž ukloniti ranije.

Ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Na šta treba da obratim pažnju ako imam serklaž?

Ako primetite neke od sledećih simptoma, a imate urađen serklaž, obavezno pozovite lekara:

(Yumama)