Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARACETAMOL U TRUDNOĆI: Preporučuje se kod prehlade i bolova, ali na ove stvari obavezno obratite pažnju kada ga uzimate

Autor Radmila Ilić

Stručnjaci objasnili da li Paracetamol sme da se koristi u trudnoći i na koji način.

 Trudnica, lek, prehlada Izvor: Shutterstock

Korišćenje lekova u trudnoći može da izazove mnoge probleme, većina medikamenata nije ni preporučljiva za trudnice ili nije ispitana na njima. Zbog toga se žene često nađu u situacijama da imaju potrebu za nekim od njih ali nisu sigurne da li smeju da ih uzmu jer se plaše da će naškoditi bebi.

Paracetamol je lek koji će vam mnogi posavetovati da uzmete ukoliko imate simptome prehlade ili neke bolove, a evo šta o svemu tome kažu stručnjaci.

Možda će vas zanimati

Paracetamol je lek protiv bolova koji Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao prvi izbor za trudnice ili dojilje koje imaju groznicu ili neku bol. To je zato što se nije pokazalo da su drugi lekovi protiv bolova bezbedni, a neki od njih nisu prikladni za upotrebu u određenim fazama trudnoće.

Trenutni savet lekara je da trudnice uzimaju najnižu dozu paracetamola i to u najkraćem roku kada osete bol ili prehladu.

 Trudnica, lekovi
Trudnica pije lekove
Izvor: Shutterstock

Da li mogu naškoditi bebi ako uzmem paracetamol u trudnoći?

Nijedno istraživanje nije pokazalo da je paracetamol lek koji može da uzrokuje probleme. Većina stručnjaka se slaže da trenutno ne postoje dokazi o bezbednosti uzimanja paracetamola u trudnoći i da je potrebno još istraživanja kako bi se prikupili drugačiji dokazi.

Do tada, ostaje savet stručnjaka da je bezbedno uzimati paracetamol kada je neophodno, ali u najmanjim dozama!

Svakako, preporuka je da ako ste trudni i imate neku bol ili prehladu, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom i da ništa od lekova ne uzimate na svoju ruku.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica