U Srbiji je prema poslednjim informacijama ukupnо rеgistrоvаnо 17 slučајеvа malih boginja. Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" saopštio je da je zaraženo јеdаnаеst nеvаkcinisаnih оsоbа (ispоd dvе gоdinе živоtа) i pеt оdrаslih оsоbа sа nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm.

Međutim, među zaraženima je i jedna trudnica iz Smedereva što je posebno izazvalo zabrinutost javnosti. Pedijatar doktor Saša Milićević za "Jutro" na Tv Prva objasnio je koje su to posledice zaražavanja malim boginjama i koji period trudnoće je najrizičniji:

"Male boginje su jako zarazne i kao većina virusa mogu da budu opasne za trudnice. Srećom u velikom procentu to prođe bez ikakovih posledica, ali nažalost postoje i oni slučajevi gde izaziva prevremni porođaj, spontani pobačaj čak i mrtvorođenost. A ukoliko se bebe rodi može da ima manju telesnu težinu, takođe postoje slučajevi ali su retki, prisustva anomalija. Što znači da trudnoća može da bude ugrožena dobijanjem malih boginja", objasnio je Milićević.

On ističe da je najrizičniji početak trudnoće, ali takođe ukazuje da male boginje mogu da se prenese sa mame na bebu na porođaja.

Beba, mama, bolnica, porođaj
Shutterstock Mama i beba u bolnici

"Početak trudnoće je period kada se vitalni organi formiraju, zato je taj period najopasniji i može da dovede do nekih poremećaja, opasno je i kada se trudnica zarazi pred sam kraj trudnoće, jer u tom slučaju beba može da ima urođene male boginje. To znači da infekcija prolazi kroz posteljicu što otvara mogućnost kod novorođenčata da dobije komplikacije kao što su upala pluća, upala mozga i sepsa. Međitim početak je ubedljivo najopasniji, posebno ako trudnica nije vakcinisana".

Pedijatar je naglasio da je kao preventiva najbolje da žena pre trudnoće proveri svoj imunološki status, posebno ako nema podatak da li je vakcinisana ili ne. To se radi jendostavnom analizom krvi. 

(Yumama)