U Srbiju su ponovo stigle male boginje, prvi slučajevi su potvređeni kod dece,od kojih najmlađi pacijent ima samo sedam meseci. Lekari se nadaju da se neće ponoviti epidemija koja nas je zadesila pre pet godina zbog lične neodgovornosti roditelja, kada smo imali petnaest smrtnih slučajeva.

U Srbiji je,prema rečima direktorke Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verice Jovnović, procenatan vakcinisane dece nikad niži.

"Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno“, navela je Verica Jovanović.

Polazeći od toga da su vakcinom MMR-a obuhvaćene pored malih boginja, takođe i mups (zauške) i rubeole, iz Srpskog lekarskog društva upozoravaju da se Srbija zbog drastičnog pada vakcinacije nalazi na pragu epidemije .

Osip, boginje
Shutterstock Boginje

"Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno. Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija".

Prema njihovim navodima ove bolesti ugrožavaju sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam godina. Virus mumpsa (parotitisa) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Iz Srpskog lekarskog društva ističu da je  "uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji.

U skladu s tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine".

(Yumama)