Male boginje su ponovo stigle u Srbiju, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovnović potvrdila je za RTS da je naša referentna labaratorija u Torlaku potvrdila prvi slučaj na uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva. Stručnjaci svake godine apeluju na vakcinaciju i upozoravaju roditelje da upravo mala stopa vakcinisanje dece MMR-om dovodi do epidemije morbila. Pošto niko nije u potunosti zaštićen, evo šta je navažnije da znate o ovoj vrsti boginja.

Šta su morbile i kako se prenose

Male boginje (Morbilli) su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Kao i većina infekcija izazvanih virusom i male boginje (morbila virus) mogu da se dobiju kapljicama iz nosa, usta i grla od zaražene osobe.

Ko je najosetljiviji na zarazu malih boginja

Svaka osoba koja nije stekla specifični imunitet (bilo vakcinacijom ili time što je preležala male boginje) ima rizik da se pri likom kontakta sa obolelom osobom zarazi i da oboli. U prvim mesecima života decu donekle štite antitela koja su dobila od majke, ali ova zaštita postepeno prolazi u drugoj polovini prve godine života.

Osobe koje su vakcinisane takođe mogu oboleti, naročito ukoliko su primile samo jednu dozu vakcine MMR, a ne dve, no to je veoma retko. Ukoliko se dogodi da dobiju male boginje, vakcinisane osobe će najčešće imati ublažen oblik bolesti. Za stvaranje imuniteta nakon primanja vakcine treba da prođe deset dana do tri nedelje, do tada postoji rizik od zaraze.

Simptomi ovčijih boginja kod dece
Shutterstock Temperatura i boginje

Koji su simptomi malih boginja

Prvi simptomi morbila javljaju se od sedam do 18 dana nakon inkubacije. Bolest u početku liči na prehladu s curenjem iz nosa i blagom temperaturom. Oči mogu da postanu crvene i osetljive na svetlo.

Kako bolest napreduje, obično od trećeg do sedmog dana bolesti, temperatura može da poraste i do 39 i 40 stepeni Celzijusa. Javlja se ospa koja traje od četiri do sedam dana, obično počinje na licu i širi se po celom telu. Posle infekcije ostaje doživotan imunitet. Osobe obolele od morbila najzaraznije su od drugog do četvrtog dana pre i do četiri dana nakon izbijanja ospe.

Kako da se ponašate ako mislite da dete ima morbile?

Ako dete rezvije visoku temperaturu praćenu nabrojanim simptomima potrebno ga je odvesti na pregled kod pedijatra, kako bi dijagnoza bila potvrđena. Posetu izabranom pedijatru je neophodno najaviti telefonskim putem, najava posete je neophodna kako bi se pregled organizovao na način koji će sprečiti eventualno širenje virusa među drugom decom, zato postoji poseban prostor do kog se dete spovodi.

Nakon pregleda lekara neophodno je da se strogo pridržavate saveta koje dobijete. Bolničko lečenje se sprovodi u slučaju komplikacija. Nekomplikovani slučajevi morbila leče se ambulantno i u kućnim uslovima. Tada je potrebno:

 • Uzimati dovoljno tečnosti (mlaki i blagi čajevi)
 • Vlažiti vazduh prostorije u kući barem 2-3 nedelje;
 • Pošto je jedan od simptoma morbila osetljivost na svetlo – zamračite prostoriju gde se dete nalazi.
 • Po potrebi i preporuci izabranog pedijatra koristiti lekove za snižavanje temperature i smirivanje bolova u mišićima.
 • Zbog pada imuniteta postoji povećan rizik od infekcija (proliv, respiratorne infekcije i slično). Ako se pojavi kašalj, konvulzije zbog visoke temperature ili ako temperatura ponovo počne da raste iako se bila stabilizovala – ponovo se obavezno javite lekaru bez ikakvog odlaganja.

Da li male boginje ostavljaju neke posledice?

Većina osoba koje obole od malih boginja se, naravno, oporave bez komplikacija ili posledica. Međutim, rizik nastanka komplikacija se nikako ne sme zanemariti.

Najznačajnije među njima su:

 • zapaljenje pluća,
 • zapaljenje srednjeg uha,
 • gubitak krvnih pločica (trombocita) s rizikom od krvarenja,
 • zapaljenje grkljana (laringitis) koje nekada otežava disanje,
 • zapaljenje moždanica (meningitis) i
 • zapaljenje mozga (encefalitis).

Rizik od komplikacija veći je kod dece i odraslih čiji je organizam oslabljen usled različitih hroničnih oboljenja, kao i u slučaju poremećaja imunskog sistema (imunodeficijencije).

vakcina.jpg
Shutterstock Vakcinacija MMR

Kako se male boginje mogu sprečiti?

Vakcinacija protiv morbila, poznata kao MMR, se sprovodi kod dece počev od 12 pa sve do navršenih 15 meseci života primenom učinkovite i bezbedne vakcine koja je u upotrebi širom sveta više od tri decenije, a kod nas od 1994. godine. Druga doza vakcine daje se do navršenih sedam godina života odnosno prilikom polaska u osnovnu školu.

To znači da svako dete pre završene osnovne škole u zdravstvenoj dokumentaciji treba da ima upisane dve doze ove vakcine. Imunitet nakon potpune vakcinacije stvara se u više od 95% vakcinisanih i smatra se doživotnim.

(Yumama)