Male boginje se šire Srbijom i sve više je zabeleženo slučajeva. Prema poslednjim podacima Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" obajvio je da su morbile potvrđene kod 14 osoba sa teritorije Smedereva.

"Rаdi sе о dеsеt nеvаkinisаnih оsоbа (ispоd dvе gоdinе živоtа) i čеtiri оdrаslе оsоbе među kojima je i trudnica sa nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm. Коmplikаciја u vidu upаlе plućа bilе su prisutnе kоd dvоје оbоlеlе dеcе, а nа bоlničkоm lеčеnju su dvе оsоbе. Hоspitаlizоvаni i оni kојi su u kućnој izоlаciјi u stаbilnоm stаnju", saopštio je Batut.

Zaražena trudnica (22) koja je u šestom mesecu je dobro, ali je zbog praćenja stanja prebačena u Beograd:

"Ženi su u četvrtak izbile ospe, danas je već peti dan, ospe su nestale i više nije zarazna. Poslednji ultrazvuk joj je kod nas rađen sinoć, trudnoća je bila vitalna. Ali ipak je virus patologija i iz predostrožnosti smo rešili da je prebacimo u tercijarnu ustanovu, u Beograd ", rekao je za Kurir dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice Smederevo.

Ukoliko ste u drugom stanju, ovo su najvažnije informacije koje treba da znate o malim boginjama. 

Infekcija virusom malih boginja tokom trudnoće nosi rizik od razvoja teške kliničke slike oboljenja kod trudnice, ali infekcija virusom malih boginja može ugroziti i dalji tok trudnoće. Potencijalno može doći do spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja. Ukoliko se infekcija trudnice registruje krajem trudnoće ili nakon porođaja, prenošenje malih boginja na bebu može biti uzrok teških, često i fatalnih formi oboljenja.

Osip, boginje
Shutterstock Male boginje

Ukoliko dobijete temperaturu, a kasnije primetite i ospe po telu ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, obavezno je da se odmah javite svom izabranom lekaru koji će vas uputiti u dalju proceduru. Vakcinacija u trudnoći nije dozvoljena! Međutim, vakcinacija MMR vakcinom se može sprovesti mesec dana pre planirane trudnoće.

Najvažnije je da budete svesni koliko su male boginje opasne i da obavezno regujete brzo ukoliko se nađete u rizičnoj situaciji, jer su morbile jako zarazne.

Virusolog dr Milanko Šekler kaže za Kurir da je virus morbili jedan od najinfektivnijih virusa protiv koga je jedina zaštita vakcinacija.

"Ovaj virus nema mutacije, stabilan je, ali vrlo lako se prenosi kapljičnim putem. Dovoljna je samo jedna do dve čestice virusa da zarazi drugu osobu dok je, recimo, kod korone potrebno oko 1.000 čestica", objasnio je virusolog.

(Yumama)