Kada zatrudnite budite spremni da se na neko vreme odreknete mnogih stvari. Dok u vama raste novi život, navike koje ste do sada imali biće potrebno promeniti. Više ne možete tek tako odabrati nekikozmetički proizvod, uživati u cigaretama i kafi, čak i lekovi koje ste do sada koristili mogu da budu potencijalna opasnost za vašu bebuPokušajte da se klonite ili skoroz izbacite sledeće:

Stres

To je vrlo teško, jer živimo brzo, svi negde žurimo i želimo svašta da postignemo, ali pokušajte. Barem dok ste trudni klonite se nepotrebnih konflikata i ljudi koji vam remete mir. Sve i svi koji vam ne prijaju, neka od sada budu po strani. Trenutno imate preča posla. Vodite brigu o bebi koja će uskoro postati deo vašeg života.

Svaki stres koji doživite utiče kako na vašu psihu tako i na rad celokupnog organizma. Beba to oseća, a hormoni stresa nisu nešto sa čime se treba igrati. Zato se opustite i uživajte u drugom stanju.

Izbegavajte agresivne proizvode za negu kože

Mnogi kozmetički proizvodi sadrže štetne sastojke poput alkohola, sulfata, parabena, raznih boja i mirisa. Zahvaljujući njima svaka krema lepo miriše i ima savršenu strukturu, ali koja je cena toga? Sve to kroz kožu i krvotok može dospeti do vaše bebe i naneti nepopravljivu štetu po razvoj.

Zato briga o koži tokom drugog stanja treba da bude važna tema svakoj budućoj mami. Imajte na umu da će se vaša koža tokom trudnoće izmeniti i usled rasta bebe svrbeti, peckati pa i pucati, pogotovo u predelu stomaka. Morate je nahraniti, odnosno hidrirati kako bi odolela svim ovim izazovima. Spas je svakako u prirodi i prirodnim preparatima kao i uljima poput kokosovog ili bademovog.

Oprez sa lekovima

Kada niste trudni, to sa sobom možda i ne nosi preterane posledice ako se ne preteruje, međutim tokom trudnoće nije tako. Sada zaista, ali zaista ne smete da uzimate bilo koji lek na svoju ruku. Čak ni kada je u pitanju najobičnija glavobolja. Pre nego što odete u apoteku posavetujte se sa svojim lekarom šta smete uzeti i u kojim količinama.

Svaki lek koji popijete ide direktno u organizam, a samim tim određeni procenat stigne do vaše bebe. Postoje lekovi koji su potpuno bezbedni i tokom drugog stanja, ali to treba da vam odobri vaš ginekolog koji poznaje vaše zdravstveno stanje i sam tok trudnoće.

8 stvari koje treba izbegavati u trudnoći
Foto: Shutterstock Alkohol i cigarete u trudnoci - šta kažu istraživanja.

Konzumiranje alkohola i cigareta

tetnost pušenja na ljudski organizam je dobro poznat. Mnogo je dokaza o štetnom uticaju nikotina na razvoj i zdravlje bebe. Buduće mame treba da znaju da nije dovoljno smanjiti broj popušenih cigareta dnevno, već ih potpuno izbaciti iz upotrebe, pa čak i nekoliko meseci pre začeća. Što se tiče alkohola, sigurno će vas neko posavetovati da možete popiti čašu piva ili vina, ali zvaničan stav lekara je da se on skroz izbegav, jer konzumiranjem alkohola smanjuje se dotok kiseonika do bebe. Verovatno vam zvuči zastrašujuće, a u nekim slučajevima zaista i jeste, jer to može uzrokovati brojne posledice po bebin razvoj.

Pretrani unos kafe

Nije lako, ali za početak krenite postepeno. Smanjujte unos kofeina na dnevnom nivou postepeno kako bi se organizam privikao. Posavetujte se sa svojim lekarom da li je možda jedna šoljica kafe u redu u vašoj situaciji u zavisnosti od visine krvnog pritiska i zdravstvenog stanja.

Kafa, a tu spadaju i mnogi čajevi utiču na krvni pritisak zahvaljujući visokom sadržaju kofeina, a to može da bude jako opasno posevno ako vam pritisak skače.

Kosa
Shutterstock Tretmani za kosu

Izbegavajte keratin za kosu

Ovaj hemijski tretman zahteva da udišete isparenja koja nisu najzdravija. Prema rečima frizera, toksini iz keratina u minimalnim količinama dospevaju u organizam, ali verovatno vam niko neće savetovati da keratin stavljate u toku trudnoće, pogotovo ne tokom prvog trimestra. U ovom delu trudnoće dešavaju se ključne stvari kada je u pitanju razvoj, jer se formiraju organi i svi delovi tela.

Laksativi

Neki od njih mogu da izazovu kontrakcije materice, pa se njihova primena tokom trudnoće ne preporučuje. Dobro izbalansirana ishrana, bazirana na biljnim vlaknima, najbolji je način za prevenciju opstipacije i hemoroida. Ukoliko je, pak, primena laksativa (sredstava za lakše pražnjenje creva) neophodna, važno je da se prethodno konsultujete sa lekarom.

Veštački zaslađivači

Postoje dokazi da određeni veštački zaslađivači, kao što je aspartam, mogu štetno da deluju na plod.

(Yumama)