Stručnjaci još uvek pokušavaju da otkriju koji su to sigurni faktori koji doprinose razvoju autizma kod dece. Iako najveću ulogu u tome igra genetika, nedavno istraživanje je ukazalo da promene koje se događaju tokom trudnoće pa čak i porođaja mogu da povećaju ili smanje rizik od autizma.

Može li povećanje unosa prenatalnih vitamina da spreči autizam

Stručnjaci su utvrdili da deca rođena od majke sa nedostatkom gvožđa imaju pet puta veću verovatnoću da će razviti autizam. Rizik se povećava kada majka ima 35 godina i pati od gojaznosti, visokog krvnog pritiska ili dijabetisa. Gvožđe je ključno za razvoj mozga fetusa.

Uzimanje prenatalnih vitamina tri meseca pre začeća i tokom najmanje prvog meseca trudnoće prepolovilo je rizik od autizma kod deteta. Visok novo folnih kiselina, vitamin B ključni su za razvoj mozga kod vašeg deteta. Sve žene u reproduktivnom periodu treba da dobiju između 400 i 800 mikrograma folne kiseline svakog dana i u tome ključnu ulogu ima i ishrana bogata proteinima, povrćem voćem i žitaricama.

Da li težina majke može da utiče na rizik od autizma

Nije utvrđeno da izaziva rizik. Ukoliko ste se previše ugojili tokom trudnoće, višak telesne masti može promeniti nivo hormona koji utiču na razvoj mozga kod fetusa, ali nije dokazano da je povezano sa autističnim stanjem.

Da li treba tokom trudnoće da smanjite svoju izloženost hemikalijama?

Jedna nedavna studija je otkrila da pojedini faktori mogu povećati rizik od autizma posebno zagađen vazduh, neki metali, pesticidi i ftalati. Nemoguće je sve to da izbegnete u trudnoći, ali pokušajte da svoju izloženost svedete na minimum. Svako preveliko izlaganje i svakodnevno udisanje određenih hemikalija može da izazove bitne promene u razvoju mozga kod fetusa, što ostavlja posledice kada se beba rodi.

Trudnoća, mučnina, depresija, bolovi
Shutterstock Tužna trudnica

Postoji li veza između gestacionog dijabetesa i autizma?

Otkriveno je da buduće majke kojima je dijagnostikovan gestacijski dijabetes do 26. nedelje trudnoće imaju 63 odsto veće šanse da će imati dete sa autizmom. To znači da na svakih 1000 žena sa ovim zdravstvenoim problemom, njih sedam može da rodi autistično dete. Stručnjaci navode da izlaganje u materici visokom nivou šećera u krvi može da utiče na razvoj mozga bebe i povećati rizik od razvojnog poremećaja.

Da li uzimanje određenih lekova može da poveća rizik?

Upotreba antidepresiva pokazala je povezanost sa autizmom, iako jedino ostaje nejasno da li je ta veza isključivo povezana sa lekovima ili sa depresivnim stanjem same mame. Takođe lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije i drugih neuroloških poremećaja, mogu da povećaju bitno rizik. Zato je jako važno da vaš ginekolog bude upućen u terapije koje ste uzimali pre trudnoće i koje su vam neophodne, da bi se procenio rizik njihove upotrebe po razvoj ploda.

Da li manji razmak između trudnoća povećava rizik?

Nedavni istraživanje koje je obuhvatila veliki broj žena pokazala je da trudnoće u razmaku od 2 do 5 godina nose najmanji rizik od razvoja autizma kod deteta. Dok ukoliko je razmak kraći od 12 meseci verovatnoća se povećava za čak 50 odsto za autizam kod deteta.

Sve ovo ukazuje da treba posebno obratiti pažnju na potencijalne rizike i na vreme u saradnji sa lekarom sprečiti bilo kakav poremećaj na razvoj samog ploda.

(Yumama)