Kada ostanete u drugom stanju naslušate se raznih saveta i priča, da ni sami na kraju ne znate šta smete, a šta ne smete da radite.
Pored pravila koja stvarno treba da poštujete i na koje će vam sigurno ukazati vaš ginekolog, postoji niz zabluda koje često zbunjuju trudnice. Ovo su najčešći mitovi:

Trudnice ne bi smele da jedu suši

Ne treba u potupnosti da se odreknete ovog jela ako ga toliko volite. Stručnjaci upozoravaju da je važno izbegavati samo onu sirovu ribu koja ima visok nivo žive u sebi, a to je najčešće tunjevina. Ukoliko ne možete da mu odolite, odaberite onda onaj od lososa ili soma.

Možete da popijete čašu vina

Fraza "sve umereno" ne važi za konzumiranje alkohola u trudnoći. Posebno u prvom tromesečju, ako pijete alkohol može uticati na razvoj bebe, posebno na njen mozak. Ovo ne sme da vas plaši ako ste konzumirali alkohol pre nego što ste saznali da ste trudni, jer alkohol ne može da ugrozi embrion sve do četvrte nedelje razvoja.

Farbanje kose

Najčešće pitanje većine trudnica. Boje za kosu nisu jako toksične da bi mogle da ugroze bebu. Slobodno nastavite da se farbate svih 9.meseci.

Lakiranje noktiju

Takođe jedna od dilema trudnica, međutim drugo stanje ne treba da vam bude prepreka.

Trudnica, vežbe, trening
Shutterstock Trudnica trenira

Trčanje i vežbanje

Ako ste bili fizički aktivni i pre trudnoće i ako je ona uredna, slobodno nastavite sa aktivnostima, samo ih prilagodite tome kako se osećate i u kom ste mesecu trudnoće. Ukoliko niste bile aktivne pre, onda praktikujte laganu šetnju i nemojte previše forsirati svoj organizam sada.

Let avionom

Sasvim je uredu da putujete avionom do 36. nedelje trudnoće. Međutim ako imate rizičnu trudnoću, izbegavajte zbog mogućih komplikacija. U svakom slučaju ako putujete konsultujte se sa vašim doktorom.

Konzumacija kafe

Teško vam je da se odreknete jutarnje kafe, lepe vesti su da ne morate. Preporuka je da se kofein ograniči na dve šoljice ovog napitka. Ne zaboravite na druge namirnice koje u sebi sadrže kofein, kao na primer čokolada.

Trudnoća, kafa
Shutterstock Kafa u trudnoći

Štikle u trudnoći

Postoji samo rizik od pada ili ozbiljnih povreda nogu. Ako mislite da ste stabilne u hodu na štiklama, trudnoća će vas razuveriti, jer često se dešava da trudnice gube ravnotežu odnosno da budu "trapavije".

Mačka kao kućni ljubimac

Mačke mogu da prenesu bolest toksoplamozu koju uzrokuje redak parazit i može da bude opasan. To ne znači da treba da sklonite mačku, ali neka samo neko drugi čisti kutiju sa peskom.

Začinjena hrana

Prihvatljiva je sve dok vam ne stvara nelagode kao što je gorušica, dijareja i gasovi.

Dizanje tegova

Trudnice prema rečima stručnjaka ne treba da dižu veću težinu od 2.5 kg. Ukoliko imate malo dete kući ili idete u kupovinu obratite pažnju na teret, jer može da optereti vaše telo posebno da izazove bol u leđima.

(Yumama)