Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIZAK KRVNI PRITISAK U TRUDNOĆI: Simptomi se lako prepoznaju, a ako se porađate sa epiduralom, obavezno prijavite lekaru

Autor Radmila Ilić

Nizak krvni pritisak u trudnoći nije opasan, ali ako se porađate sa epiduralom morate da obavestite lekara.

 Nizak pritisak, pritisak, trudnoća, trudnica Izvor: Shutterstock

Visok krvni pritisak u trudnoći može da predstavlja opasnost i na to su obično upozorene sve trudnice, ali šta je sa niskim krvnim pritiskom? Da li i on predstavlja opasnost po trudnicu i bebu?

Ukoliko ste u ranoj trudnoći, nemate razloga za brigu. Normalno je da pritisak pada kako se povećava volumen krvi i vaše telo mora više da radi kako bi kompenzovalo potrebe bebe koja raste u vama. Krvni pritisak dostiže najnižu tačku u drugom tromesečju, a zatim počinje polako da raste do svog normalnog nivoa u poslednjem trimestru.

Simptomi pada pritiska u trudnoći

Pad krvnog pritiska u prvom tromesečju može da izazove vrtoglavicu i nesvesticu. Međutim, vrtoglavica može biti i posledica anemije ili niskog nivoa šećera u krvi, tako da biste trebalo da posetite lekara ako simptomi potraju.

Kako da olakšam simptome?

Ležanje na levoj strani će povećati protok krvi do vašeg srca i mozga i to može bii prilično efikasno da se ublaže simptomi vrtoglavice. Može vam pomoći i sedenje, ali i stavljanje glave među kolena.

Važno je i da unosite dovoljno tečnosti, posebno u toplim danima.

 Nizak pritisak, mučnina, vrtoglavica, trudnoća, trudnica
Trudnica sa niskim pritiskom i vrtoglavicom
Izvor: Shutterstock

Nizak pritisak i epidural

Mnogim ljudima je krvni pritisak nizak i van trudnoće, tako da nemate razloga za brigu. Međutim, ako vam je krvni pritisak nizak tokom porođaja, imajte na umu da epidural može još više da ga snizi, pa obavezno skrenite pažnju lekarima jer ćete morati da budete više praćene.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica