Porođaj može i treba da bude lepo iskustvo, ali kod mnogih žena izaziva zabrinutost zbog očekivanog bola i nelagode.

Zbog toga se neke žene odlučuju da prime epiduralnu anesteziju, kako bi imale manje bolova, dok druge ipak biraju potpuno "prirodan" porođaj.

Najbitnije je da se pre samog porođaja, pri kraju trudnoće, dogovorite sa svojim lekarom ili babicom i odlučite koji metod je najbolji i najbezbedniji za vas i vaše dete. Do tada, evo nekih od najvažnijih tačaka koje treba razmotriti.

Epidural

Epidural smanjuje bol u određenoj oblasti, u ovom slučaju, donjem delu tela. Potrebno mu je oko 10 minuta da se aplikuje, o još 10-15 minuta da počne da deluje. Plasira se kroz kičmu trudnice u vreme kontrakcija.

Prednosti:

Najveća prednost epidurala je to što omogućava bezbolni porođaj. Iako još osećate kontrakcije, bol se značajno smanjuje. Tokom vaginalnog porođaja osećate napone i možete kontrolisati svoje telo jer imate svest o porođaju.

Rizici:

- Bol u leđima
- Glavobolja
- Uporno krvarenje na mestu uboda
- Groznica
- Teškoće sa disanjem
- Pad krvnog pritiska, što može usporiti otkucaje bebinog srca

Važno je da znate da, iako takvi rizici postoje, oni se smatraju retkim.

Tokom vaginalnog porođaja može doći i do većeg rizika od "pucanja" peritoneuma jer majke koje se porađaju epiduralom nemaju osećaj bola.

Davanje epidurala
Shutterstock Davanje epidurala

"Prirodni porođaj"

To je vaginalni porođaj koji se izvodi bez ikakvih lekova i anestezija. Majke imaju pravo da biraju da se porode na ovaj način, bez ikakvih pomagala za smanjenje bola, i u poslednje vreme postalo je sve više popularno.

Prednosti

"Žene žele da imaju slobodu, da se kreću nevezano za mašine. Žele da ostanu kod kuće što je duže moguće pre nego što odu u bolnicu, ne žele da ih uznemiravaju ili preterano nadgledaju, ili da im previše često pregledaju grlić materice (ako je uopšte moguće). Žele da imaju kontakt koža na kožu sa svojim novorođenčetom i sačekaju da pupčanik prestane da pulsira", kaže babica.

Rizici

- Povećana bol
- Hemoroidi
- Problemi sa crevima
- Urinarna inkontinencija
- Psihološke traume

Prirodni porođaj
Shutterstock Prirodni porođaj

Metode koje se koriste za olakšavanje "prirodnog" porođaja:

- Masaže
- Akupresure
- Tople kupke
- Tehnike disanja
- Česte promene položaja

Ovo su faktori koje lekari uzimaju kada je u pitanju preporuka za vrstu porođaja:

- Opšte zdravlje i emocionalno stanje majke
- Veličina majčine karlice
- Nivo tolerancije na bol
- Intenzitet kontrakcija
- veličina i položaj bebe

Najbolje je da razumete sve svoje mogućnosti i da znate kada će vam možda biti potrebni lekovi kako biste bili sigurni da će vaša beba ugledati svet bez komplikacija.

(Yumama)