Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSEĆALA SAM SE KRIVOM ZBOG MOJE BEBE: Ispovest žene koja je doživela pobačaj, preeklampsiju i postporođajnu depresiju

Priča jedne žene koja je preživela pravi pakao, ali danas uživa u roditeljstvu.

 Trudnica, tužna, pobačaj Izvor: Shutterstock

Žene se tokom trudnoće mogu sresti sa mnogim problemima koji uopšte nisu naivni. Dva možda i najgora koja ženu mogu da zadese su preeklampsija i posporođajna depresija, a jedna mama Ešton je oba doživela. Ovo je njena priča.

Samo tri nedelje pre termina, Ešton je primljena u bolnicu zbog preeklampsije. U tom trenutku imala je 25 godina i urednu trudnoću, jedino što je pre ovoga imala spontani pobačaj.

Možda će vas zanimati

"Nisam imala nikakve probleme, čak ni jutarnje mučnine. Radila sam punom parom, po 60 sati nedeljno, a vikendom bih radila kao šminkerka. Međutim, odjednom sam počela da otičem i krvni pritisak, koji mi je prirodno bio nizak, porastao je. Otišla sam na pregled kod lekara, a on ej odlučio da me zadrži u bolnici zbog preeklampsije", govori Ešton.

Njeno stanje može biti vrlo opasno i po nju i po bebu, zbog toga su je i zadržali na praćenju u bolnici.

Preeklampsija se javlja tokom kasne trudnoće, obično nakon 20. nedelje, a u pitanju je prosto rečeno, visok pritisak u trudnoći koji nikako nije pogodan ni prirodan.

"Dok sam ležala u bolnici, moj pritisak je nastavio da raste, a onda su lekari shvatili da je najbolje da me porode. Pokušavali su prirodnim metodama da mi pomognu, ali napretka nije bilo, a moj pritisak je i dalje rastao. Odlučili su da mi urade carski rez, a tokom operacije doktori su me sve vreme smirivali i uveravali da će sve biti u redu", seća se svog iskustva Ešton.

 Doktorka meri pritisak trudnici
Doktorka meri pritisak trudnici
Izvor: Shutterstock

Carski rez je bio uspešan i Ešton je rodila devojčicu kojoj su dali ime Emerson. Jedina komplikacija koju je beba imala je fiziološka žutica koja je nakon tri dana prošla i dobila je odobrenje da je puste kući. Međutim, mama je morala da ostane u bolnici jer joj je krvni pritisak i dalje bio visok. Na svu sreću, doktori su joj odobrili da ćerka bude pored nje sve dok je i ona u bolnici.

Posle par dana sve je bilo u redu, pa su majka i beba otišle svojoj kući. Međutim, na pregledu nakon šest nedelja, Ešton se osećala bolje fizički ali je priznala da se bori sa postporođajnom depresijom i anksioznošću.

 Žena sa postporođajnom depresijom
Žena sa postporođajnom depresijom
Izvor: Shutterstock

"Osećala sam se krivom jer nisam mogla da brinem o bebi koliko sam želela, dok sam se oporavljala. Moj suprug je odlično pomagao, ali ja bih volela da sam ja mogla više", govorila je dok je doktor sluša pažljivo.

"Moj lekar je fenomenalan. Slušao me je i smirio me govoreći da je ono što osećam sasvim normalno. To me je zaista opustilo."

Ešton je uspela da se izbori sa postporođajnom depresijom uz podršku lekara i supruga, a njena priča odličan je primer koliko je važno imati stručnu pomoć, posebno kada stvari ne idu kako se očekivalo ili kada se pojave medicinske komplikacije.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica