Mnogobrojne neprijatnosti i promene u kasnijoj trudnoći su sasvim normalne, ali je važno da budete svesne znakova prevremenog porođaja ili preeklampsije, što može da bude opasno. Osluškujte svoje telo, reagujte na svaku promenu iako je bezazlena, ali uvek je bolje reagovati na vreme nego zanemariti stvari koje mogu da naprave komplikacije.

Ukoliko osetite neke od sledećih simptoma, obavezno pozovite svog lekara:

Manje pokreta bebe

Između 16. i 22. nedelje ćete osetiti pokrete svoje bebe. Oni će u početku biti slabi, ali kako beba raste, osećaćete ih sve jače i češće. Ako u bilo kom trenutku mislite da je učestalost pokreta vaše bebe usporila, ili vam se čini da nešto nije u redu, pozovite lekara. Takođe, obratite pažnju na broj udaraca bebe u trećem tromesečju.

Usporavanje pokreta bebe može biti znak infekcije materice, niske amnionske tečnosti ili fetalnog distresa (stanja gde beba ne dobija dovoljno kiseonika).

Pucanje ili curenje vodenjaka

Ako vam vodenjak pukne ili vam curi plodova voda, a još niste pred porođaj, to znači da je došlo do rupture pre vremena. Ako vam vodenjak pukne pre 37. nedelje to je znak da beba može da se rodi pre vremena. Pozovite lekara ako primetite takvu promenu, a on će odlučiti da li može da odloži porođaj, da li će ga izazvati ili će uraditi carski rez.

Intenzivan svrab

Normalno je da vas koža svrbi kada ste trudni, posebno ako ste primetili da su vam se pojavile strije. Ali ako u kasnijoj trudnoći primetite osip koji svrbi, koji počinje kao male bubuljičaste tačke, možda imate urtikarijalne papule sa svrabom i plakove trudnoće. Nije opasno, iako svrab može biti vrlo intenzivan.

Ali ako imate iznenadni, jak svrab bez osipa, koji obično počinje na dlanovima i tabanima, a može se širiti i na trup, razgobarajte sa svojim lekarom. Ova vrsta svraba može biti znak retkog, ali potencijalnog opasnog poremećaja jetre koji se naziva holestaza trudnoće. Obično počinje u trećem tromesečju i može da poveća rizik o mrtvorođenosti i prevremenog porođaja.

Trudnoća, svrab, trudnica
Shutterstock Svrab u trudnoći

Ozbiljna glavobolja

Zbog uticaja hormona blaga glavobolja je normalna, posebno u ranoj trudnoći. Ali u drugom i trećem tromesečju (ili u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja), uporna ili jaka glavobolja koja ne nestaje kada se odmorite ili uzmete lek, može biti znak preeklampsije. Takođe, može biti i simptom migrene ili, retko, moždanog udara.

Posebno je zabrinjavajuće ako imate glavobolje praćenje zamagljenim vidom ili nejasnim govorom. Ukoliko dođe do glavobolja koje ne prolaze, pozovite svog lekara što pre.

Brzo povećanje telesne težine

Dobijanje više od jednog i po do dva i po kilograma za nedelju dana, posebno u drugoj polovini trudnoće, može biti znak preeklampsije. Takođe, možete imati iznenadno oticanje tela koje je isto upozoravajući znak.

Težina, merenje, kilogrami, vaga
Shutterstock Žena meri težinu

Promena vida

Tokom ili posle 20. nedelje trudnoće može doći do promene vida, što je jedan od jasnih znakova preeklampsije. Budite oprezni ako primetite:

  • Stalno zamagljen vid
  • Vidite tačke ili trepćuća svetla
  • Imate osetljivost na svetlost

Promena vida zajedno sa drugim simptomima poput glavobolje, otoka ili brzog povećanja telesne težine, posebno su zabrinjavajući.

(Yumama)