Glavobolja je uobičajena nelagodnost tokom trudnoće i može doći iz različitih razloga, ali ono što je najvažnije, obično nisu opasne za mame i bebe. Iako većina ljudi kada oseti glavobolju posegne za analgetikom, kod trudnica je to malo drugačije. Lekove za bolove ne smete da uzimate na svoju ruku, ali postoje druge stvari koji vam mogu pomoći.

Uzroci glavobo u trudnoći:

Trudnice s vremena na vreme imaju glavobolju, razlog nije uvek poznat, ali ovo su neke od stvari koje mogu da dovedu do glavobolje:

  • Hormonske promene
  • Nizak nivo šećera u krvi
  • Dehidratacija
  • Odvikavanje od kofeina
  • Nedostatak sna
  • Naprezanje očiju zbog previše vremena ispred računara ili telefona
  • Emocionalni ili fizički stres
  • Naprezanje mišića zbog promena u držanju tela zbog rasta i razvoja bebe
  • Visok krvni pritisak u trudnoći

Kako da olakšam sebi glavobolju bez lekova?

Evo nekoliko alternativnih načina da se nosite sa glavoboljom tokom trudnoće:

Odmarajte se u mračnoj prostoriji: Ugasite svetlo i smanjite jačinu zvuka televizora ili ga isključite i pokušajte da odspavate.

Koristite tople i hladne peškire: Neizmenično menjajte tople i hladne obloge na glavi gde vas boli

Okupajte se: Ako nemate rizičnu trudnoću, dopustite sebi odmaranje u toploj kupki

Isprobajte prirodne zdravstvene metode: Masaža, kiropraktika ili akunpuktura mogu da pomognu u ublažavanju glavobolje. Obavezno vodite računa o tome kod koga odlazite na ovakve tretmane.

Zakažite pregled kod oftalmologa: Trudnoća može uticati na vaše oči tako što ih isušuje i remeti vid, što može dovesti do glavobolje. Očni lekar može da vam pomogne, samim tim i da vam se smanji glavobolja.

Zakažite pomoć: Ako imate još dece, zamolite prijatelja ili nekog od članova porodice za pomoć kakok biste imali vremena da se odmorite.

Posetite ginekologa: Za uporne ili pogoršane glavobolje, obratite se svom ginekologu.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnica odmara

Kako da sprečim glavobolju?

Glavobolje nekada možemo i da sprečimo, evo na koje načine:

Izbegavajte okidače: Ako možete da shvatite koja hrana, bilje ili mirisi izazivaju glavobolju kod vas, klonite ih se.

Ostanite hidrirani: Ako ne pijete dovoljno vode ili gubite puno tečnosti zbog toplih dana ili vežbanja, to može dovesti do glavobolje. Pijte dosta tečnosti da sprečite glavobolju.

Ne preskačite obroke: Glad i nizak nivo šećera u krvi mogu izazvati glavobolje, potrudite se da jedete dobro izbalansiranu hranu. Obezbedite sebi tri obroka dnevno i nekoliko zdravih grickalica između kako biste održali nivo šećera u krvi u normali.

Pokušajte da se odmorite dovoljno: Borite se sa umorom na način na koji vama odgovara. Naspavajte se i dremajte tokom dana koliko god je moguće i potrebno vašem organizmu.

Koristite tehnike opuštanja: Meditacija, slušanje muzike, blage vežbe kao što je joga i drugi mehanizmi za ublažavanje stresa mogu da pomognu u smanjenju anksioznosti i stresa.

Budite svesni svog stresa: Ako ste pod velikim stresom i potrebna vam je pomoć da se nosite sa njim, razgovarajte sa svojim lekarom.

Poboljšajte svoje držanje: Dobro držanje pomaže da se spreči naprezanje mišića na leđima i vratu, posebno kada beba i stomak rastu.

(Yumama)