Beba u stomaku raste i razvija se u vrećici ispunjenoj amnionskom tečnošću - vodenjaku. Kada je vreme da dođe na svet, vodenjak puca i tečnost iscuri. Nekim trudnicama vodenjak pukne tokom porođaja, ali brojne su i one kojima vodenjak pukne kući i to im bude siguran znak da krenu u porodilište.

Kako se bliži termin porođaja, tako ćete sve više zamišljati kako ste mokri, u panici vrištite i brzo odlazite u bolnicu. Ali na sreću, pucanje vodenjaka nije kao na filmovima. Obično je mnogo manje dramatično nego što trudnica zamišlja.

Pet znakova koji će vam pomoći da prepoznate pucanje vodenjaka:

1. Curenje tečnosti koje ne možete da kontrolišete

Kada vodenjak pukne osetićete curenje amnionske tečnosti ili ćete primetiti samo sporo, nekontrolisano curenje. Količina zavisi od toga da li je vodenjak samo napukao ili ima veliku rupturu.

"Ako amnionska vrećica pukne ispod detetove glavice, tada se tečnost nakupi i iscuri. Ali ako se ruptura dogodi više u materici, tečnost može curiti između vrećice i sluznice materice, tako da protok neće biti toliko jak", kaže babica.

U svakom slučaju s eprotok tečnosti ne može kontrolisati i možete očekivati da će se na kraju isprazniti oko 3 šolje tečnosti. Nered i vlažnost možete smanjiti tako što ćete nositi higijenske uloške (nikada tampone) ili sediti na čistom peškiru.

2. Tečnost je uglavnom bistra i bez mirisa

Uopšteno, amnionska tečnost je bez mirisa. Takođe, tečnost je obično bistra ili blago ružičasta sa mrljama krvi.

Hemoroidi, trudnoća, wc, toalet
Shutterstock Trudnica u toaletu

3. Osećate bezbolan pritisak ili pucanje

Mnogi žene osećaju blagi pritisak u trenutku kada im pukne vodenjak, druge ipak osećaju pucketanje praćemo curenjem. Nijedna situacija nije bolna, ali možete očekivati da se kontrakcije povećaju i da budu učestalije nakon što vam vodenjak pukne.

4. Osećaj je kao da curi urin

Pucanje vodenjaka možete da osetite kao urinarnu inkontinenciju, što je uobičajeno tokom poslednja tri meseca trudnoće. Ali postoji razlika - urin ima žućkastu boju i miriše na amonijak, dok je amnionska tečnost obično bez mirisa. Ako još uvek ne možete da protumačite da li se radi o amnionskoj tečnosti ili urinu, probajte ovaj trik: Sedite nekoliko minuta pa ustanite. Ako još uvek curi tečnost, to je verovatno znak da je vaš vodenjak pukao.

Trudnica, kontrakcije
Shutterstock Trudnica sa kontrakcijama

5. Tečnost nije lepljiva i gusta kao sekret

Trudnice takođe mogu da zamene pucanje vodenjaka sa sekretom koji se tokom trudnoće može javljati u većem volumenu. Iako ni amnionska tečnost ni sekret nemaju miri, postoji razlika u tome što je sluz lepljiva, gušća i može izgledati kao bistra ili mlečno bela sluz. Amnionska tečnost obično je vrlo retka i vodenasta.

Takođe, pazite da ne pobrkate pucanje vodenjaka sa gubitkom sluznog čepa, što je još jedan znak da se porođaj bliži. Sluzni čep izgleda kao veći komad želatinasto, guste i žućkasto-bele tečnosti, sluzave konzistencije. Takođe, može biti obojen krvlju.

Šta da radim ako mi pukne vodenjak kod kuće?

Ako shvatite da je u pitanju pucanje vodenjaka, pozovite svog lekara ili se uputite ka bolnici. Ako nemate jake kontrakcije, možda će vas ostaviti još neko vreme kući da odmorite. U svakom slučaju, ne treba da paničite već se obratite stručnjacima koji će prepoznati šta dalje treba da urade. 

(Yumama)