Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'POROĐAJ SIRENE' JE PRAVA MAGIJA: I doktore svaki put ostavi u čudu, evo kako do njega dođe i šta znači za bebu (VIDEO)

Autor Radmila Ilić

Sve o 'porođaju sirene' ili rađanjem bebe 'pod velom' koje je zaista magično a veoma retko.

 Beba, novorođenče Izvor: Shutterstock

Porođaj sirene ili porođaj pod velom se dešava u jednom od 80.000 slučajeva, a zbog toga što je toliko redak, i lekarima je misterija i svaki put kada imaju sreću da mu prisustvuju, ostaju fascinirani. U pitanju je rađanje bebe u netaknutoj amnionskoj kesi koja inače puca pred porođaj i to se naziva pucanje vodenjaka.

"Bila sam svedok dva porođaja sirene tokom svoje karijere, i prilično su magični", rekla je jedna babica.

Šta znači roditi se sa velom?

Porođaj pod velom ili kako se drugačije naziva, porođaj sirene, jeste rađanje u potpuno netaknutoj amnionskoj kesi. Može se desiti prilikom vaginalnog porođaja, ali i prilikom carskog reza.

"U suštini, očekuje se da vodenjak pukne u nekom trenutku sam od sebe, ili da medicinsko osoblje napravi amniotomiju ili veštačko pucanje vodenjaka. Veoma je retko da porođaj napreduje do tačke u kojoj vodenjak ne pukne sam od sebe, ili da lekar ne probuši vodenjak. Jednostavno, nemoguće je pripremiti se za porođaj u vodenjaku", kaže ginekolog.

Možda će vas zanimati

Kako izgleda porođaj sirene?

Jednom rečju, neverovatno! Kada se beba rodi pod velom, izgleda kao da je rođena u tankoj vrećici sa amnionskom tečnošću u njoj. Ili drugim rečima, kao da je beba u nekom mehuriću. Priliko takvog porođaja možemo da vidimo kako se beba kreće u amnionskoj vrećici, a pošto još nije svesna da je izašla u spoljašnji svet, to pokazuje i kako se kretala u maminom stomaku.

Zašto se dešavaju i da li su bezbedni?

Stručnjaci se slažu da je uzrok ovakvih porođaja jednostavno slučajnost. Pošto su retki, nisu još uspeli da istraže da li su genetski.

Ono što je sigurno, i najvažnije, ovakvi porođaji su apsolutno sigurni i za mamu i za bebu. Neka istraživanja su čak otkrila i da ovakvi porođaju donose brojne prednosti jer su bebe tom prilikom zaštićene od mehaničkih sila, potencijalnih povreda, hematoma i drugih porođajnih trauma zbog jakih kontrakcija materice.

Šta se dalje preuzima ako se beba rodi u vodenjaku?

Kada se beba rodi na ovaj način, lekar će nežno probušiti vodenjak i odlepiti je od bebinog lica. Kada voda počne da ističe i beba će se polako pojaviti i ugledati svet.

Porođaj sirene se smatra znakom sreće

Kao što je slučaj sa mnogim retkim događajima, i ovaj način porođaja se smatra znakom sreće. U mnogim kulturama rađanje pod velom se smatra veoma povoljnim i znači da će to dete imati sreće i da je predodređeno za velike uspehe.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Masa

Ne znam kako ostali ali ja sam gledajući snimak samo gledala kako će konačno otvoriti tu kesu da dete prodiše! Prosto sam sama teško disala. Mislim, u ovoj fazi je valjda pupčana vrpca presečena i kako onda dete diše? Lepo za snimiti ali kako je bebi?

Najnovije

Vesti

Porodica