Staro slovensko ime koje se od davnina vezuje za junake i vojnike može da vam posluži kao inspiracija ako ste porodica koja uskoro očekuje da im se u kući pridruži jedan dečak. U pitanju je ime Miloš, a posebno istaknute ličnosti u Srbiji sa ovim imenom su knez Miloš Obrenović i junak Kosovskog boja, Miloš Obilić.

U današnje vreme ovo ime prešlo je granice Srbije, pa je vrlo popularno i u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rusiji i Poljskoj, kao i brojnim 'slavenskim' zemljama.

Poreklo muškog imena Miloš

O njegovom poreklu postoje dve teorije, a kako etimolozi veruju, podjednako su validne u tumačenju ovog vlastitog muškog imena. Naime, prema prvoj hipotezi, ime Miloš je poreklom od jednog staro-slovenskog prideva "mio; mil; mili", a koji ima značenje u "bukvalnom prevodu – "ljubav; drag; dobar; mio; milostiv".

Druga teorija o poreklu imena Miloš, navodi da je ime moguća "izvedenica" od vlastitih imenica Milomir ili pak Miroslav, koje su takođe staro-slovenskog porekla, a koje u svojoj osnovi takođe imaju reč "mil", kao korensku osnovu.

Značenje imena Miloš

Muško lično ime Miloš, ima "preneseno značenje", a koje mu polako ali sigurno "vraća" odavno već "izbledelu" popularnost u našim krajevima, te se može protumačiti kao – "muškarac koji je milosrdan"; "osoba koja je rođena mila i draga"; "muška osoba koja je poštena i vrlo nesebična"; "onaj koji voli i poštuje svoje bližnje"; "muškarac koji brine za svoje najdraže osobe"; "dobra ili blaga osoba"; "osoba koja je dopadliva i brižna"; "drag"; "mio"; "dobar"; "pošten"; "pravedan".

Dečak
Shutterstock Dečak pokazuje mišiće

Nadimci i izvedenice

Najčešći nadimci muškarcima sa imenom Miloš su: Miki; Miloško; Miks; Miliša; Miša; Mile ili Mikaš.

Imena koja su izvedena od imena Miloš su: Miško; Milosav; Milisav; Milutin; Milivoje; Miljuš; Milijaš; Milijan; Milun; Milija ili Miša.

(Yumama)