Žene koje imaju epilepsiju imaju nešto veće šanse da imaju probleme sa neplodnošću, ali ih to ne sprečava da se ostvare u majčinstvu.

"Nekim ženama je teško da zatrudne ako imaju problem sa epilepsijom, jer njihovi napadi mogu uticati na menstruaciju", kaže stručnjak za žene sa epilepsijom.

On sugeriše i da je sindrom policističnih jajnika češći kod žena sa epilepsijom ili kod žena koje uzimaju lek natrijum valproat. Često se dešava da policistični jajnici nestaju kada žena prestane da koristi taj lek.

Pre nego što odlučite da želite da pokušate da zatrudnite, najbolje je da znate da razumete i kontrolišete svoje napade, jer nekontrolisani napadi ili česti napadi tokom trudnoće mogu biti rizik za vašu bebu.

"Istraživanje pokazuje da žene koje su bez napada 12 meseci pre trudnoće, često ostaju bez njih i tokom trudnoće", kažu stručnjaci.

Ultrazvuk
Shutterstock Ultrazvuk

Da li treba da razgovaram sa lekarim pre nego što pokušam da zatrudnim?

Da! Možda želiš bebu za godinu, dve ili tri, ali bitno je da o tome porazgovarate sa svojim lekarom.

On će vam objasniti sve o lekovima koje koristite protiv epilepsije, i ukazaće vam na to ako treba da promenite dozu kako biste smanjili moguće rizike.

Trudnica kod lekara
Shutterstock Trudnica kod lekara

Da li treba da uzimam lekove ako saznam da sam trudna?

"Ono što nikako ne smete da radite kada saznate da ste trudni, koliko god bilo primamljivo, jeste da ne pijete lekove", upozoravaju stručnjaci.

Čim saznate da ste trudni, organi vaše bebe počeće da se razvijaju. Prestanak konzumiranja lekova za epilepsiju, može povećati šanse za nekontrolisane napade, koji ne moraju nužno da štete vašoj bebi, ali nisu idealni.

Zbog toga je bitno da posetite lekara čim saznate da ste trudni, da se sa njim konsultujete oko terapije koju koristite, i ni u kakvom slučaju ne regulišete lekove sami.

(Yumama)