Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEZVOLJNA I SA CRNIM MISLIMA: Britni Spirs je patila od perinatalne depresije, ovo su simptomi - I tate mogu da je imaju

Perinatalna depresija može zahvatiti mnoge trudnice, ali i očeve.

 Trudnoća, mučnina, depresija, bolovi Izvor: Shutterstock

Pevačica Britni Spirs u svojoj objavi da je ponovo trudna priznala je i da je tokom prethodnih trudnoća patila od perinatalne depresije. Iako se o ovome retko govori, treba znati da jedna od pet žena iskusi neki od takvih problema tokom trudnoće ili u prvoj godini bebinog života.

Perinatalna depresija je vrsta depresije koja može da se javi tokom ili nakon trudnoće. Mnogi govore o depresiji posle porođaja, ali se malo govori o tome da neke žene i tokom trudnoće upadaju u ovo teško stanje.

Možda će vas zanimati

Žena može da se oseća tužno i jadno, bezvredno, beznadežno povodom budućnosti, umorno, nesposobno da se nosi sa problemima, da bude plačljiva bez razloga, iritabilna i ljuta, agresivna ili ravnodušna prema partneru i detetu. Javljaju se problemi sa snom (teško zaspivanje ili često buđenje), apetit je loš, snižena je koncentracija, javljaju se crne misli. Osećaj krivice može dodatno izolovati ženu i usložiti problem.

Perinatalnu depresiju ne treba pomešati sa simptomima "bejbi bluza", koji se javlja kod 50-80 odsto žena prvih dana nakon porođaja, prolazi za nekoliko dana do dve nedelje i ne remeti svakodnevno funkcionisanje.

 Depresija, mama, beba Izvor: Shutterstock

Iako je ovo stanje prventsveno vezano za majke, nije retko ni da očevi imaju simptome perinatalne depresije. Zato je potrebno potražiti što pre pomoć šire porodice.

Perinatalna depresija nije nešto o čemu treba da se ćuti, osobe koje je dožive nisu krivi za to, ali je bitno da što pre počnu sa lečenjem.

Lečenje može biti medikametozno, psihoterapija ili kombinovano, a važno je i da se priključiti grupnoj podršci ako želite. Tada ćete shvatiti bolje d aniste sami, i da su mnogi prošli kroz to, a njihovo iskustvo pomoći će vam da što pre izađete iz tog stanja.

Ono što je važno jeste da ne ćutite o tome kako se osećate, što pre otkrijte bar suprugu, ali i što pre počnete sa lečenjem kod stručnjaka, sve će se brže završiti.

(Yumama)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica