Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMO NAS JE BOG SAČUVAO: Slađa Alegro o ozbiljnom zdravstvenom problemu koji je uzrokovao pobačaje i borbi za trudnoću

Pevačica Slađa Alegro otkrila je kako se borila sa trombofilijom i podelila važne savete za sve žene koje imaju isti problem.

 sladja alegro o trombofiliji Izvor: Printscreen/ Instagram sladja.allegro

Trombofilija je stanje koje često može dovesti do problema sa trudnoćom, do neplodnosti i čestih pobačaja.

Pevačica Slađa Alegro je jedna od žena koja je prošla kroz ozbiljnu borbu sa ovim stanjem i pobačajima do kojih je zbog toga došlo.

Možda vas zanima

"Za trombofiliju sam saznala posle prvog pobačaja. Nisam ni znala da postoji, nisam ni sumnjala da sam zapravo i ja taj nosilac", rekla je pevačica u emisiji "Zdravi i srećni" na Telegraf.tv-u.

"Trombofilija je stanje, to nije bolest. To je sklonost organizma da u cirkulaciji ima povećani rizik za stvaranje tromba. Postoji sedam vrsta mutacija" objašnjava u istoj emisiji profesor dr Slaviša Stanišič, specijalista ginekologije i akušerstva.

Prema njegovim rečima, faktori rizika koji favorizuju trombofiliju i nastanak tromboze su:

 • godine starosti
 • pušenje
 • gojaznost
 • kontracepcija
 • povećan estrogen
 • maligne bolesti
 • dijabetes
 • povećan homocistein

"Otišla sam sa prijateljicom na pregled i tada su mi utvrdili da je trombofilija navodno bila uzrok pobačaja, homozigot nasledno i od majke i od oca, da bismo kasnije, posle par godina, na moj nagovor, otkrili da i moja rođena sestra takođe ima trombofiliju, a pritom već ima dva odrasla deteta i ima nekoliko operacija iza sebe", objasnila je Slađa Alegro. "Samo nas je bog sačuvao od nekih neprijatnih sitaucija", dodala je potpuno iskreno.

Doktor Stanišić je ispričao i kako se trombofilija dijagnostikuje. On kaže da se rade:

 • hematološki testovi
 • laboratorijske analize
 • imunološki testovi
 • genetska ispitivanja

"Sve vreme trudnoće sam koristila prvo aspirin tablete, a kasnije sam krenula sa fraksiparinom, prvo 0.3, 0.4 pa 0.6. Koristila sam ga sve vreme, čak sam bila i pokrivena tokom jedne trudnoće koja je isto bila neuspela", iskreno je rekla pevačica.

"Za ovu poslednju sam takođe bila pokrivena terapijom sve vreme trudnoće i naravno posle porođaja nekih 6 nedelja", ispričala je o svojoj borbi sa trombofilijom.

"Ono što je najvažnije u toku trudnoće za osobe koje imaju trombofiliju jeste da vode računa o kretanju. Morate se dosta kretati, moraju noge stalno da rade, nema samo ležanja, ali isto tako nema neki preveliki premor", posavetovala je pevačica. "Morate se opustiti da bi ta trudnoća prosto tekla onako kako treba i kako je bog rekao."

Pored trudnoće, pevačica je otkrila kako je protekao njen porođaj i da li je bilo problema.

"Rodila sam zdravu curicu, divnu, porođaj je protekao zaista odlično. Naravno, morao je carski rez zbog mojih godina, zbog prethodnih pobačaja i trombofilije."

"Ako majka ima trombofiliju utvrdimo koja vrsta trombofilije i na kom nivou se nalazi i koji rizik ima. Mi možemo to prevenirati tako što ćemo pre vantelesne oplodnje ili pre trudnoće uklljučiti neke preparate kojim ćemo kontrolisati faktore koagulacije pre trudnoće, tokom trudnoće i nakon porođaja", objasnio je doktor Stanišić.

"Ono što je jako važno je to da ne idete preko vaše kilaže, da ne budete gojazni, da vodite računa o ishrani, da bilo kakav hirurški zahvat koji planirate da odradite morate se konsultovati sa hematologom", dodala je Slađa Alegro. "Želim da kažem svim ženama koje imaju sličan problem kao ja ili možda isti da se ne libe da pitaju, da pročitaju da se informišu sa ljudima koji su završili školu za to i koji vam zaista mogu dati dobar savet."

Završila je svoju priču sa iskrenim savetom i motivacijom za buduće trudnice i mame: "Ja sam tu da svakom odgovorim i da poželim sve najbolje, da ne odustaju od svog cilja i od onoga što je zaista za jednu ženu najveća sreća, a to je majčinstvo."

yumama/telegraf.rs

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica