Toliko ste to želeli i konačno ste ugledali dve crtice na testu za trudnoću? Čestitamo! Sada je vreme da uradite nekoliko stvari, kako biste bezbrižno uživali u trudnoći.

Odaberite lekara koji će vam pratiti trudnoću

Važno je da od početka trudnoće imate lekara u kojeg imate poverenja, kojeg možete da pitate sve što vas zanima jer ćete se često viđati u narednih devet meseci i verovatno ćete imati mnogo dilema.

Uzimajte folnu kiselinu

Bilo bi idealno da folnu kiselinu uzimate i pre začeća, ali ako to već niste radili, važno je da počnete čim saznate da ste trudni.

"Preporučljivo je da se folna kiselina uzima tri meseca ili najmanje meseca ana pre trudnoće, kao i u prvom tromesečju trudnoće kako bi se sprečile urođene anomalije, naročito one koje se tiču neuralne cevi, poput spina bifide", kaže ginekolog dr Ana Franka Kavaljere.

"Uobičajena doza je 400 mikrograma dnevno, osim kod nekih specifičnih stanja poput epilepsije ili dijabetesa tipa 1, koji zahtevaju doze po nekoliko puta veće", prenosi nostrofiglio.it.

Pazite koje lekove uzimate

Nisu svi lekovi dozvoljeni u trudnoći. Ukoliko uzimate lekove za neke hronične bolesti, najbolje je da se odmah konsultujete sa lekarom koji vam ih je prepisao, kako biste utvrdili da li ima potrebe za izmenom terapije.

Takođe, uvek je dobro da se posavetujete i sa izabranim ginekologom oko svih lekova, jer čak i neki inače sasvim bezbedni proizvodi imaju sastojke koji su u trudnoći štetni. Na primer, kreme za akne sadrže derivate retinoinske kiseline, koji mogu da utiču loše na fetus.

Izbacite alkohol i cigarete

Jako je važno da barem tokom trudnoće vodite računa i izbacite loše navike poput konzumiranja alkohola i cigareta jer mogu ozbiljno da ugroze zdravlje vaše bebe.

Ginekolozi ističu da ne postoji doza alkohola za koju se u trudnoći može tvrditi da je bezbedna, pa je najbolje da ga uopšte ne unosite.

Sprečite toksoplazmozu

Bilo bi dobro da odmah preduzmete mere opreza, što znači da jedete meso koje je dobro termički obrađeno, da voće i povrće temeljno perete i da izbegavate kontakte sa izmetom životinja, posebno mački.

Ne naprežite se previše fizički

Nakon što ste videli dve crtice na testu za trudnoću, ne bi trebalo da imate neke intenzivne treninge, kao ni da se bavite sportovima koji imaju visok rizik od povreda, poput skijanja, jahanja, džogiranja... Naravno, ne znači da treba da ležite na krevetu devet meseci, naprotiv – preporučljivo je da budete umereno fizički aktivni ukoliko je trudnoća uredna i lekar vam ne kaže drugačije.

Ne idite u saunu

Sauna nije dobar izbor za trudnice zbog visoke telesne temperature i znojenja, što izaziva prolaznu hipertermiju i snižava krvni pritisak. Sve to povećava rizik od pregrevanja, dehidracije i nesvestice.

Pijte dosta vode

U trudnoći se potreba za vodom fiziološki značajno povećava, zato je važno da unosite dovoljno vode.

Zaštitite kožu od sunca

Pored mazanja kreme sa SPF-om, poželjno je da leti ne izlažete kožu suncu u vreme kada je ono najjače u toku dana.

Razgovarajte sa lekarom da li vam je potreba vakcina protiv gripa

Vakcine se generalno izbegavaju u trudnoći, ali dve su izuzetak – vakcine protiv gripa i velikog kašlja mogle bi da zaštite zdravlje majke i bebe, tvrde stručnjaci. Međutim, ne preporučuje se da se one primaju u prvom, već u drugom tromesečju, ali je svakako najbolje da se o tome posavetujete sa svojim lekarom.

Pratite preporuke doktora i uživajte u svojoj trudnoći!

BONUS VIDEO:

Trudnički nos TikTok/ becky.hathaway

(Yumama/N. Z.)