Gorušica je simptom koji u nekom periodu trudnoće muči mnoge buduće mame. Može da bude vrlo neprijatna, da ometa normalno funkcionisanje tokom dana, ali i spavanje. Javlja se zbog hormonskih promena u trudnoći, ali zbog pritiska stomaka koji raste.

Dobra vest je da možete da preduzmete neke korake koji će možda pomoći da je ublažite, a možda čak i sprečite da se uopšte pojavi.

1. Jedite više manjih obroka

Ono što može da pogorša gorušicu su obilni obroci, zato je savet da jedete češće, a manje obroke, kao i da dosta žvaćete hranu i da se ne prejedate.

2. Hranite se zdravo

Birajte namirnice koje se lakše vare, izbegavajte masnu, prženu i previše začinjenu hranu. Ono što takođe nije preporučljivo su mesne prerađevine, sok od paradajza, slatkiši i gazirani napici.

3. Birajte položaj za jelo i odmaranje

Nemojte da jedete u poluležećem položaju, a savet je da u tom položaju ne budete ni sat vremena nakon obroka. To će otežati varenje i potisnuti želudačnu kiselinu ka ždrelu.

Takođe, ako vas neko vreme posle obroka i dalje muči gorušica, pokušajte da legnete na levi bok, a glavu i ramena blago uzdignite.

4. Grickajte badem

Mnoge trudnice tvrde da im grickanje badema između obroka pomaže u ublažavanju gorušice, tako što kontrolišu želudačnu kiselinu. Takođe, potrudite se da između obroka unosite dovoljno vode.

5. Nemojte da pušite

Inače se savetuje da trudnice ne puše jer to može da naškodi zdravlju bebe, ali imajte na umu takođe i da to pogoršava gorušicu.

6. Sedite kad ne možete da spavate

Kao što smo rekli na početku, gorušica može da oteža svakodnevno funkcionisanje, ali i da utiče na spavanje. Savet je da, ako vas probudi gorušica, sednete na pola sata, a zatim se vratite u krevet ili da pokušate da spavate u nekom polusedećem položaju.

Na kraju, ako vas gorušica previše muči i ništa od ovih saveta ne pomogne, obratite se lekaru za pomoć.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

(Yumama/N. Z.)