Trudnice tokom devet meseci moraju da vode računa o mnogo toga, a u zavisnosti od toga kakav su život vodile ranije, ponekad je potrebno da naprave drastične promene. Ono što već sigurno znate je da bi trebalo da izbegavate alkohol i cigarete u trudnoći jer mogu da naškode zdravlju bebe, ali i evo šta još ne bi trebalo da radite.

Jedete određenu hranu

Trudnice treba da vode računa kada jedu meso da ono bude sveže pripremljeno, a ne unapred pripremljeno, kako bi se izbegla zaraza listerijom. Takođe, ne treba jedete voće i povrće koje nije oprano jer se i na njemu može naći listerija, a može se desiti i da sadrže parazit koji se naziva toksoplazma, koji je opasan i za majku i za bebu.

Nepasterizovani sokovi i mlečni proizvodi takođe nisu preporučljivi za trudnice jer se i u njima mogu naći bakterije, a isto važi i za neke meke sireve.

Riba koja sadrži dosta žive, poput sabljarke i skuše je na listi "zabranjenih" za trudnice. Istraživanja su pokazala da živa može da dovede do oštećenja mozga, vida ili sluha kod bebe.

Sirovo meso i sirova jaja nisu preporučljivi za trudnice zbog salmonele, zato ih jedite samo kada ste sigurni da su dobro termički obrađeni.

Unosite previše kofeina

Kao i alkohol, i kofein prolazi kroz placentu i utiče na fetus. Srećom, za razliku od alkohola, kafe ne morate da se odreknete u potpunosti – bezbednom dozom se smatra oko 300 miligrama kofeina dnevno, dok Američki koledž za ginekologiju i akušerstvo predlaže da se ta doza ograniči na 200 miligrama dnevno, što je oko jedna i po do dve šolje kafe.

Idete u saunu ili džakuzi

Možda vam to zvuči kao dobar način za opuštanje u trudnoći, ali zapravo nije jer i jedno i drugo mogu da dovedu do hipertermije, odnosno abnormalno visoke temperature tela, što može da ima posledice na plod. Naročito bi to trebalo izbegavati u prvom tromesečju, ali ni u kasnijoj trudnoći nije preporučljivo koristiti ih.

Bavite se kontaktnim sportovima

Dok je fizička aktivnost preporučljiva u urednoj trudnoći, kontaktni sportovi nisu. Naime, ovi sportovi povećavaju rizik od abrupcije placente, što je prerano odvajanje placente od zida materice – ovo stanje je opasno i može da dovede do prevremenog porođaja, pobačaja ili mrtvorođenosti.

Bavite se aktivnostima gde postoji rizik od pada

Posle prvog tromesečja, trudnice bi trebalo da izbegavaju sve aktivnosti gde postoji povećan rizik od pada – skijanje, vožnja rolera, klizanje...

Naime, u trudnoći se centar za ravnotežu pomera kako stomak raste, pa svaki pad nosi povećan rizik do povrede.

Idete u zabavne parkove

Mnogi zabavni parkovi ne dozvoljavaju trudnicama da uživaju u vožnjama, a postoji i opravdan razlog. Vožnja rolerkosterom, recimo, ili bilo šta tome slično, što naglo kreće i zaustavlja se, može da dovede do aprupcije posteljice, a u najmanju ruku može da pogorša mučninu.

Čistite pesak mački

Trudnice ne bi trebalo da čiste oko mačke ili joj menjaju pesak jer to povećava rizik od toksoplazmoze. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da ukoliko se toksoplazmoza prenese na fetus, može da uzrokuje brojne komplikacije, od slepoće, preko intelektualnih smetnji, oštećenja mozga do oštećenja očiju.

Dizanje tegova

Nije baš idealno vreme da u trudnoći dižete teške tegove, jer mogu da povećaju rizik od istegnuća mišića, hernije, male kilaže na rođenju, prevremenog porođaja.

Imajte na umu da u trudnoći možete da nastavite sa većinom svakodnevnih aktivnosti, ali je za neke od njih možda potrebno da budete oprezniji. U vezi sa svakom sumnjom, da li nešto smete ili ne smete, najbolje je uvek da pitate svog lekara kako biste dobili potpune informacije.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)