Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkohol i cigarete u trudnoći - šta kažu istraživanja

Na osnovu studije sprovedene u Velikoj Britaniji, naučnici poručuju da alkohol i cigarete u trudnoći povećavaju opasnost od iznenadne smrti deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca koju su rodile mame koje su tokom trudnoće pile i pušile, imaju 12 puta veće šanse od smrti u kolevci nego ostala deca, piše The Sun.

Nova studija je pokazala da bebe koje su izložene duvanu i alkoholu nakon prvog tromesečja trudnoće imaju veliki rizik od Sindroma iznenadne smrti deteta (SIDS).

Ovo istraživanje sprovedeno je u Velikoj Britaniji, nakon što je otkriveno da čak 4 od 10 budućih mama u Britaniji pije tokom trudnoće.

Šokantno otkriće usledilo je nakon što je tim naučnika iz Amerike i Južne Afrike pratio rezultate gotovo 12.000 trudnoća između 2007. i 2015. godine.

Žene su bile sa područja SAD-a i Južne Afrike, a ove zemlje izabrane su zbog velike stope prenatalne upotrebe alkohola i SIDS-a. SIDS je iznenadna, neobjašnjiva smrt dece mlađe od godinu dana. Istraživači su posmatrali jednogodišnje ishode za oko 94 posto trudnoća.

Otkrili su da je za to vreme umrlo 66 novorođenčadi, što uključuje i 28 smrtnih slučajeva od SIDS-a i 38 smrtnih slučajeva iz drugih, poznatih, razloga.

Povezane vesti

Osim toga što je opasnost od SIDS-a 12 puta uvećana usled pušenja i konzumiranja alkohola u prvom tromesečju, rizik se povećao 4 puta kod novorođenčadi čije su majke rekle da su nastavile da piju i puše i nakon prvog tromesečja.

Ovi rizici su bili upoređeni sa rizicima novorođenčadi koja ili nisu bila izložena duvanu i alkoholu ili su njihove majke do kraja prvog tromesečja prestale sa konzumiranjem duvana i alkohola.

Povezane vesti

Nakon toga, autori studije pozvali su mame da se pridržavaju službenih lekarskih saveta da žene tokom trudnoće ne bi trebalo da konzumiraju cigarete i alkohol. Stručnjaci su naglasili da nepoštovanje ove zabrane znatno povećava rizik od SIDS-a.

U zajedničkoj izjavi, vodeći ljudi NIH-a, instituta koji osiguravaju primarno finansiranje ove studije kažu: "Ovi nalazi pružaju još više dokaza o vitalnom značaju ranog prenatalnog okruženja za zdrave, postnatalne ishode. Iako mnoge žene prestanu da piju i puše nakon što saznaju da su trudne, ovo istraživanje snažno zagovara testiranje upotrebe supstanci rano u trudnoći i intervenciju što je pre moguće. Takođe, pozivamo na bolje javno informisanje u vezi sa opasnostima alkoholizma i pušenja tokom trudnoće i među ženama koje planiraju trudnoću."

Prethodne studije su pokazale da se rizik od SIDS-a povećava pušenjem majke tokom trudnoće. Neke studije su takođe otkrile da prenatalna izloženost alkoholu, a posebno konzumiranje alkohola tokom trudnoće, može povećati rizik od SIDS-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica