Kao neko ko iza sebe ima tri prirodna porođaja, a iz velike ljubavi i želje da širi znanje Kristina je osnovala "Udruženje Babica i mama" koje se bavi psihofizickom pripremom za porođaj, kako bi trudnice sigurne otišle u porodilište i srećno dočekale svoje bebe. Objasnila nam je kako izgleda trenutak kada mama treba da krene na porođaj, po čemu se razlikuju prave od lažnih kontrakcija i čega trudnice ne treba da se plaše.

Šta je najbolja priprema za porođaj budućih mama?

“Osnovna stvar koju buduća mama treba da zna pre porođaja je ta da je ona najvažnija osoba u rađanju bebe. Pored toga može da nauči pravilno disanje kako bi smanjila jačinu kontrakcija i dopremila veći dotok kiseonika do bebe.

U toku kontrakcije i rađanja bebe, ne bi trebala da stenje i viče jer to smanjuje kiseonik do bebe, samim tim pojačava jačinu kontrakcije. Ono što je moja preporuka je da trudnice prođu psihofizičku pripremu gde će naučiti pravilno napinjanje koje će im jako pomoći kod rađanja bebe.”

Šta je normalno da se događa tokom porođaja, a obično uplaši mame?

“Ono što često mame plaši je klizma, pražnjenje debelog creva. Sama procedura je malo neprijatna, ali nije nimalo bolna. A klizmom i pražnjenjem debelog creva dajemo prostor bebi da se spusti u malu karlicu.

Druga procedura koja plaši trudnice su česti pregledi na 2 sata. Ti pregledi su nam od značaja kako bi znali u kom smeru ide porođaj i kako napreduje.

 Buduću mamu takođe plaši i prokidanje vodenjaka, iako je prokidanje bezbolno jer vodenjak nema nerve, sam pregled zna da bude malo neprijatan pa je potrebno da trudnica sarađuje i da se opusti. Prokidanje vodenjaka se nekada mora odraditi jer glavica bolje otvara grlić nego što to radi vodenjak. Glavica je čvršća i jača, dok je vodenjak mek.”

Koji su to pouzdani znaci da je porođaj počeo?

“Imamo dva znaka zbog kojih se javljamo u porodilište: prvi je pucanje vodenjaka, a drugi je pojava pravih kontrakcija. Kada je vodenjak u pitanju ukoliko je plodova voda koja nam curi bistra ili mlečna treba odležati (ne sedeti) 10ak-15 minuta i uputiti se u porodilište, ali ukoliko je plodova voda zelena i tamna idemo odmah u porodilište.

Same kontrakcije mogu biti lažne i one često uplaše trudnicu ali da bi najlakše razlikovale prave od lažnih potrebno je samo da vidimo vreme na koliko se javljaju. Prave porođajne kontrakcije imaju tačno određeno vreme na koje se javljaju, dok se lažne kontrakcije javljaju neredovno. Trudnica ih prepozna kao menstrualne grčeve ili bol u leđima uz pojavu tvrdog stomaka. Takođe lažne kontrakcije prestaju ukoliko legnemo da odmorimo, istuširamo se, promenimo položaj u krevetu. Prave porođajne kontrakcije ne prestaju šta god mi radili.”

Kada krenuti u porodilište?

“Kod trudnica koje se prvi put porađaju čekamo 10 vezanih kontrakcija na 10 minuta i tada treba da se krene put porodilišta, a kod trudnica koje su već rađale 10 vezanih kontrakcija na 20min. Naravno da ukoliko se pojavi krvarenje javljamo se u porodilište bez ijednog od ovih znakova.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko tata je potrebno da sklope kolica za bebu TikTok/Jordanflomofficial