Tvrd donji deo stomaka u prvom tromesečju trudnoće u kombinaciji sa jakim bolom može ukazivati na rizik, pa se treba konsultovati sa lekarom, posebno tokom ovog perioda, da biste utvrdili uzroke simptoma.

Uzroci

Već od prvih nedelja drugog tromesečja trudnoće, tvrd stomak za mnoge može biti bezopasan, rezultat kontrakcija materice izazvanih bebinom aktivnošću, javlja se i nakon polnog odnosa i kao posledica lošeg varenja.

Osećaj utrnulosti i otvrdnuća abdomena takođe može biti rezultat Brakston-Hiksovih kontrakcija – kratkih kontrakcija koje se javljaju nekoliko do desetina puta dnevno, a koje imaju za cilj da pripreme matericu za porođaj. Sve češće i dugotrajnije otvrdnjavanje stomaka kako se bliži termin porođaja ne bi trebalo da izaziva zabrinutost. Kontrakcije materice postaju sve češće kako se beba kreće, a može se javiti i osećaj težine zbog bebinog povećanja telesne težine. Ako stomak postane tvrd, ali ne osećate pokrete bebe, odmah se obratite lekaru. Česte, bolne kontrakcije i tvrd stomak neposredno pre porođaja prirodna su reakcija tela.

Načini za ublažavanje napetosti

Postoji nekoliko načina da se oslobodite neprijatne napetosti i bolova koji nastaju zbog tvrdog stomaka tokom trudnoće. U takvoj situaciji trudnica treba da dozvoli sebi duži trenutak odmora ležeći na levoj strani. Može pomoći i kratko kupanje u mlakoj vodi, a ponekad i lagana šetnja, ali ako hodanje pojačava osećaj tvrdoće u stomaku, treba leći. Da biste izbegli bol i intenzivnije kontrakcije, najbolje je da ne dodirujete stomak, jer to može povećati pokretljivost bebe.

Održavanje zdrave ishrane i pravilne hidratacije, smanjenje količine masne hrane koju jedete i pijenje najmanje dva litra vode svakog dana mogu vam pomoći da izbegnete tvrd stomak tokom trudnoće i česte, bolne kontrakcije

Važne činjenice

Tokom trudnoće potrebno je osigurati pravilnu ishranu. Masna hrana može dovesti do zatvora, što je čest uzrok stomačnih tegoba. Takođe je važno piti adekvatne količine tečnosti. Trudnice treba da piju najmanje 2 litra tečnosti dnevno. Dehidracija može izazvati kontrakcije materice, što je uzrok opisanog simptoma. Takođe je vredno zapisati kada i u kojim situacijama se pojavio tvrdi stomak tokom trudnoće. Zahvaljujući tome, tokom sledeće posete ginekologu, lekar će moći da utvrdi njegove uzroke.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike