Jedna od najčešćih briga koju imaju gotovo sve žene u prvoj trudnoći je – da li će prepoznati kontrakcije. Njih brine zapravo to što im je nepoznato kako bi kontrakcije trebalo da izgledaju, tj. kakav je osećaj, a stručnjaci ističu da je zapravo prilično teško dati tačan opis kontrakcija.

"Nemaju sve trudnice isti osećaj, tako da je pomalo teško reći kako izgledaju prave kontrakcije", kaže Pol du Treil, direktor Instituta za majku i dete u Nju Orleansu.

Ipak, postoji nekoliko znakova koji mogu da vam pomognu da utvrdite da li su kontrakcije koje osećate zaista prave.

1. Bolovi kao veoma jaki menstrualni grčevi

"Trudnice najpre osete bol koji je sličan onom kada dobiju menstruaciju, ali nakon nekog vremena, taj bol postaje sve jači", objašnjava doktor Du Treil.

2. Stezanje materice

Ove snažne kontrakcije pomažu da se beba postavi u položaj koji je najbolji za njen dolazak na svet, zbog čega neke trudnice mogu da osete zatezanje i grčenje mišića oko materice. "Zatezanje se ne oseća samo u predelu materice, već nelagodnost može da se osetiti duboko u stomaku, sa desne ili leve strane ili čak u leđima", ističe ginekolog Bart Patermen.

3. Bol poput onog uzrokovanog gasovima u stomaku

Ako osetite ovakav bol, a nakon odlaska u toalet ne osetite olakšanje, moguće je da su u pitanju prave kontrakcije!

4. Bol u leđima

Ako beba prednjači licem na gore kada izlazi (okrenuta je ka stomaku), njena lobanja može da pritiska nerve vaše kičme koji dovode do vrlo jakih bolova u leđima. "Dakle, moguće je da osetite zatezanje i grčeve zajedno sa bolom u leđima. To može biti zbog bebinog položaja ili je ponekad to samo način na koji majka oseća bol", kaže doktor Patermen.

5. Promene u intenzitetu bola

Ako i dalje niste sigurni da li osećate prave kontrakcije, pratite njihovu jačinu. "Ako se intenzitet kontrakcija ne smanjuje, već se ’udaljava’, a potom opet ’približava’ jače i duže, gotovo sigurno ćete uskoro poželeti dobrodošlicu na svet svojoj bebi", poručuje dr Patermen.

BONUS VIDEO:

Kako izgleda porođaj TikTok/ionelennox

(Yumama/N. Z.)