Svedočanstava i ispovesti mnogih žena, zdravstvenih radnika koji mogu da posvedoče o jezivim slučajevima akušerskog nasilja, korupcije, zloupotrebe i medicinskog zanemarivanja koja se dešavaju već godinama, mogu se naći na profilu Ane Mihajlovski. Ona je dala priliku svim žrtvama i svedocima, da se anonimno i bezbedno oglase i podele svoju istinu.

U prvom planu se ističe GAK Narodni Front, koji se prepoznaje kao klinika u kojoj postoji takoreći redovna “tarifa”: jedna majka je podelila kako je posle uredno vođene trudnoće, pošto je pri porođaju beba bila karlično, doktor otvoreno tražio 500 evra + 100 - “ili možeš da probaš sama” . "Kao prvorotka, prestravljena sam pristala, a mužu nisu dali da vidi dete dok ne plati.”

Jedna od majki je iznela i sumnju da se u ovom porodilištu, vezano za izvođenje amniocinteze neregularno naplaćuju bolnički dani RFZO- jer se trudnice suprotno proceduri, posle amniocinteze koja zahteva bolničko ležanje vraćaju kući, a treći dan obično muževi dolaze po otpusnu listu. U drugim klinikama se zaista leži sve vreme, jer je ovo rizičan zahvat koji zahteva mirovanje.

Što se tiče plaćanja, svoja saznanja podelila je i jedna babica, sa 14g iskustva - koja je potvrdila ” lekari naplaćuju od 300-1.000 evra po porođaju, za babice 50-150 a anesteziologa 100-350, i da to važi za sve klinike u Beogradu. Za one koji nemaju odmah taj novac, postoji i mogućnost odloženog plaćanja."

Iskustva porođaja sa profila Ane Mihajlovski
Instagram Printscreen ana_mihajlovski_ 

Dokle ide beskrupoloznost, govori i komentar, koji su i druge žene potvrdile - da se u porodilištu u Paraćinu čak različito naplaćuju muška od ženske dece - dečaci su 500 evra, a devojčice 350.

Neki od komentara su se odnosili i na to, da i mnogo žene iz “medicinski neopravdanih razloga” traže da im se zakazuju carski rezovi, iako to zakonski kod nas nije dozvoljeno, što samo po sebi dovodi do plaćanja lekara, koji na ovo pristaju.

Ništa mnogo bolje sa nesavesnim lekarima, nisu prolazile ni žene u privatnim klinikama, kojima su često zakazivani pregledi i dijagnostika koja nije bila nužna. Jedna od njih je posvedočila da je i pored vođenja celog porođaja privatno, što je puno koštalo, bila primorana da radi ekspertski ultrazvuk svaki mesec od 4-9 meseca, koji je jedna od najskupljih. Na njeno pitanje zašto, dobila je odgovor da doktor sve radi “ na najvišem nivou” Prema saznanjima i izvorima Ane, ovakva dijagnostika je zabranjena u Nemačkoj u nemedicinske svrhe i nije preporučljiva.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama