Išijas je jedna od najčešćih tegoba koje muče trudnice, a glavni simptom je bol u donjem delu leđa koji se proteže duž noge, sprečavajući ženu da se udobno kreće.

Do ovog problema dolazi zbog povećane veličine materice koja izaziva pritisak na išijadični nerv, zbog čega dolazi do bola u donjem delu leđa, zadnjici, kukovima i nogama. Možda nećete imati jaku bol, možda osetite samo peckanje ili tup bol, ali može da dođe i do toliko jakih bolova koji će vam onemogućiti kretanje.

Javlja se na jednoj strani tela, a odmor i primena toplih obloga mogu da pomognu u ublažavanju bolova, ali je veoma važno i da izvodite nežne vežbe istezanja kako biste poboljšali fleksibilnost kičme.

Važno je da vežbe ne budu naporne, da nema naglih pokreta kako ne biste napravili veći problem, a ove 4 mogu da vam budu od velike pomoći:

Piramidalno istezanje

Lezite na leđa na meku i udobnu podlogu, jednu nogu postavite pod uglom od 90 stepeni, naslonivši stopalo na zid. Suprotno stopalo oslonite na savijeno koleno i u tom položaju napraviti lagani pritisak prema zidu, sa rukom na kolenu.

Važno je da primetite da se taj deo istegao, ali da vam ne stvara neku nelagodu. Pogledajte kako se vežba izvodi:

'Pas-mačka' istezanje

Ovom vežbom ćete imitirati držanje mačke i psa i tako ćemo mobilisati kičmu i sa njom celokupnu muskulaturu leđa. Na ovaj način ćemo povećati opseg pokreta naših leđa, možemo bolje da uočimo koji položaj ili deo leđa nam izaziva bol, i da se fokusiramo na to da ga u kombinaciji sa pravilnim disanjem ublažimo.

Pogledajte kako se vežba izvodi:

Vežba u sedećem položaju

Bilo da radite od kuće, u kancelariji ili da dugo sedite, u ovom snimku možete da vidite jednostavne vežbe koje možete da radite i na svom radnom mestu. One će vam pomoći da poboljšate držanje, izbegnete neaktivnost mišića leđa i ublažite bol.

Pogledajte kako se vežbe izvode:

Masaža loptom

Uz pomoć lopte možete da rasteretite svoj dodnji deo leđa tako što ćete praviti nežne pokrete na jednu i drugu stranu. Na ovaj način ćete raditi masažu donjeg dela leđa, a samim tim ćete opustiti taj deo leđa i struk.

Pogledajte kako se radi masaža uz pomoć lopte:

(Yumama)